INDUSTRI

Kjempet i det lengste for Follum

Tore Stensvold, Truls TunmoTore Stensvold, Truls Tunmo
12. mars 2008 - 20:40

Bedriftsforsamlingen til Norske Skog satt mange timer på overtid og diskuterte krisen i skogselskapet i kveld.

Likevel kom den dystre meldingen til de mange Follum-ansatte som hadde sittet og ventet i spenning utenfor hovedkontoret på Fornebu i Bærum: PM2 på Follum legges ned, sammen med en hel fabrikk i Korea og en i Tsjekkia.

Dystert

Budskapet ble ikke godt mottatt.

Klokken 15 lukket konsernledelsen ved Norske Skog dørene på den gamle, ærverdige trebygningen helt ytterst på Oksenøya ved Fornebu.

Da startet bedriftsforsamlingen diskusjonene om framtiden til en av de tre papirmaskinene på Follum, PM2.

Grill uten fest

Allerede tidlig på formiddagen rigget de Follum-ansatte seg til med telt, grill og fersk kaffe. De stålsatte seg for det verst tenkelige og holdt varmen med galgenhumor.

Da styrerepresentanter og bedriftsforsamlingens folk kom til møtestart klokka 15 i de flotte lokalene på ærverdige Oxenøen hovedgård, be de møtt av ferdigproduserte bannere på Follum-papir.

Lang dags ferd

I spissrotgang gikk bedriftsforsamlingens leder Helge Evju inn og lukket dørene. Først i 20-tida onsdag kveld var Bedriftsforsamlingens 18 representanter ferdig med behandlingen.

Dommen falt over PM2.

Farvel etter 29 år

Det faller driftsingeniør Roy Åge Wangen tungt for brystet.

– Jeg har jobbet på denne fabrikken i 29 år, og mesteparten av tiden har jeg vært på PM2. Jeg gir ikke opp ennå, sier Wangen.

I Tsjekkia og Korea er det andre som fortviler. Der stenger portene helt og holdent.

Krise

Norske Skog er i krise. Det erkjenner alle. Spørsmålet har de siste ukene vært hvilke virkemidler som skal la tas i bruk. Konsernledelsen og styret vil redusere papirproduksjonen med 450.000 tonn papir årlig, det vil si ca. 7 prosent av Norske Skogs kapasitet på verdensbasis.

Svikt

Bedriftsforsamlingen i Norske Skog gikk onsdag kveld inn for administrasjonen og ledelsens forslag. 11 av bedriftsforsamlingens medlemmer skal ha stemt for nedleggelse, 7 mot.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tillitsvalgte Stein Roar Eriksen gikk med dystert mine ut på trappa og fortalte møljen av ansatte og pressefolk akkurat hva han mente:

– Eierne har sviktet.Annen jobb

Driftsingeniør Wangen er enig.

-Jeg har innstilt meg på at det blir nedleggelse. Det gjør vondt, sier han og kaster noen bekymrede tanker på mulighetene for å. få ny jobb. – Situasjonen oppleves dramatisk hos alle ansatte ved Follum nå.

Frykten er nemlig at dette bare er nest siste kapittel for Follum.Felles frykt

-Samtlige på Follum frykter for arbeidsplassene sine. Jeg tror dessverre at beslutningen om å stenge PM2 i kveld, bare er begynnelsen på en totrinnsrakett. Når denne maskinen først er stengt, går det ikke lang tid før hele fabrikken er historie. I hvert fall ikke mange år, sier Wangen innbitt.

Les også: – Norske Skog kan forsvinne fra Norge

Stor feil

Han mener konsernet gjør en stor feil.

-Vi har utviklet oss vekk fra avispapirkvalitet på Follum. De reduserer den papirkvaliteten som er bleket. Resultatet blir at den type papirproduksjon forsvinner til konkurrentene. Dette er bare uheldig, sier Wangen oppgitt.Studie

Han viser til en studie som foretatt av Jon Løken, tidligere teknisk direktør ved Follum.

-Denne viser at fabrikken vil kunne sitte igjen med et overskudd på 350 millioner kroner ved å produsere bokpapir. Det sier litt om kapasiteten vår, sier Roy Åge Wangen.Fnyser av biodiesel

Gerd Hallingby var blant de Follum-ansatte som valgte å tilbringe kvelden på Oksenøya i Bærum i stedet for Hønefoss og Follum. Laboranten som har jobbet på Follum siden 1985 ville være der selv og høre dommen og se bødlene inn i øynene.

– Stengningen av PM2 gir store ringvirkninger for hele fabrikken. Opp mot 100 stillinger blir fjernet. På lengre sikt tror jeg heller ikke at pilotprosjektet på utvinning av biodiesel vil føre til noe mer enn et prosjekt. Med bare to maskiner vil Follum bli en for liten bedrift til at tilstrekkelig inntjening vil komme for å kunne utvinne biodiesel, sier Hallingby.Grådighet

Hun mener også at Norske Skog gjorde en grov feil og gapte over for mye med oppkjøp av fabrikker i utlandet for noen år siden.

-De var for grådige. Derfor sliter konsernet nå. Alle Follum-ansatte ønsker at Norske Skog skal gå bra, men med bare to maskiner i alle fall ikke Follum en sjanse til å gjøre det, sier Gerd Hallingby.

Ikke over

En liten mann ruvet i forsamlingen utenfor hovedkvarteret like før bedriftsforsamlingens beslutning ble proklamert.

Storinvestor Petter Stordalen ankom Oksenøya til jubel og applaus fra de ansatte.

Les:

Han ga en spore av håp til dem som fortvilte etter domsavsigelsen.

Ny kamp

– Jeg tror det er håp for de ansatte som står rundt oss her. Det er nå det begynner. Å legge ned Union var galt, smellen i Brasil var enda verre, og å legge ned ved Follum er galt. Dette medfører penger ut og tapt egenkapital, sier Stordalen.

Han påpekte at Unionen har støtte fra flere storaksjonærer.

– Vi ser frem til generalforsamlingen. Ting kan endres der, sier Stordalen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.