INDUSTRI

Kaster den første stein

SORTERER: Selskapet Comex har utviklet en teknologi de mener kan revolusjonere bergverks- og gruvedriften. OSX-maskinen sorterer bort mye av avfallet før knusing, og kan derfor spare mye energi.
SORTERER: Selskapet Comex har utviklet en teknologi de mener kan revolusjonere bergverks- og gruvedriften. OSX-maskinen sorterer bort mye av avfallet før knusing, og kan derfor spare mye energi. Bilde: Comex
Kjetil Malkenes Hovland
20. sep. 2010 - 08:15
Vis mer

– Denne teknologien har kjempepotensial, sier Kenneth Johansen i Comex til Teknisk Ukeblad.

Selskapet sorterer kalkstein i Asia, kvarts i Europa og diamanter i Australia. Teknologien deres ble utviklet i samarbeid med NTNU og Sintef.

Siv.ing & Siv.ok. Kenneth Johansen - Business Development Manager i Comex.
Selskapet sorterer kalkstein i Asia, kvarts i Europa og diamanter i Australia. Teknologien deres ble utviklet i samarbeid med NTNU og Sintef. Kenneth Johansen i Comex. Comex

Nå har Comex utviklet en optisk sorteringsmaskin som kan redusere energibruken til knusing og maling av mineraler.Kan spare 150 TWh

Comex mener at gruve- og bergverksindustrien globalt kan spare 150 terawattimer (TWh) hvis de tar i bruk denne teknologien. Det tilsvarer 65 prosent av hele Norges energiforbruk i 2009.

– Vi går inn og sorterer bort en stor andel av avfallet i begynnelsen av prosessen. Dette øker kvaliteten på sluttproduktene og vi sparer miljøet for unødvendig produksjon av miljøfiendtlig slam. Det brukes også vesentlig mindre energi, sier Johansen.Sorterer etter mange egenskaper

OSX-maskinen fra Comex sorterer steinen etter en mengde ulike egenskaper.

– Vi har en optisk sortering som baserer seg både på farge, form, størrelse og overflatemønster. I tillegg kan maskinen også sortere partikler etter termiske og magnetiske egenskaper, sier Johansen.

Maskinen er allerede tatt i bruk flere steder i verden. Ifølge Comex kan spesielt gruve- og bergverksindustrien spare store penger. Sluttproduktene blir renere, miljøet spares for unødvendig avfall og energiutgiftene synker.Utvikler røntgensortering

Nå skal teknologien tas enda et steg videre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi utvikler også sortering ved hjelp av røntgenanalyse. Du kan ha stein som er dekt av søle og skitt eller partikler som inneholder uønskede materialer. Røntgen kan identifisere elementer som ikke er synlige for øyet, sier Johansen.

Comex ser blant annet til de store gruvelandene, som Canada, Australia og Sør-Afrika, men også til Norge. I 2009 tok man ut 13,4 millioner tonn malm og mineraler her i landet. Comex mener deres maskin er mer fleksibel enn konkurrentenes.

– Sånn som vi ser det kan ingen andre levere noe lignende, sier Johansen.Svært fin sortering

Ifølge Comex har maskinen klart å sortere ut mineraler med en renhet på opptil 99,9 prosent.

Neste steg er å overføre teknologien til andre industrier. Tester i Comex’ eget laboratorium viser at OSX-maskinen kan revolusjonere effektiviteten i landbruket, mener selskapet selv.

– I mange land blir potetene fortsatt sortert av mennesker. Vi kan bruke termiske kameraer og avdekke temperaturforskjeller. Råttent biologisk materiale har opptil en halv grad høyere temperatur noe som kan identifiseres, analyseres og brukes til sortering, sier Johansen.

Selskapet mener teknologien også lett kan overføres til andre bransjer og bruksområder.

– Det er egentlig bare fantasien som setter begrensninger, sier Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.