INDUSTRI

– Kan skremme bedrifter ut

Knut Sunde, Finn Langeland, Stein Lier-Hansen
Knut Sunde, Finn Langeland, Stein Lier-Hansen Bilde: Trond Gram
Trond Gram
24. feb. 2010 - 14:10

– Det uforutsigbare kraftmarkedet her i landet kan skremme bedrifter ut av Norge, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri i en pressemelding .

Den siste tiden har flere industribedrifter måtte stenge produksjonen på grunn av for høy strømpris, særlig i Midt- og Nord-Norge. Lier-Hansen frykter permitteringer og midlertidige nedleggelser om de høye strømprisene fortsetter.

– Betydelig frustrasjon

Strukturelt problem

– Nå må vi gripe fatt i det akutte problemet. Det vi nå ser er et strukturelt problem som har sin rot i interaksjonen mellom energimyndighetene i Norden og markedsaktørene, mener Lier-Hansen.

23. februar møttes industriledere fra hele landet i Tromsø for å drøfte de følgene svært høye kraftpriser får for industrien her i landet.

– Uforutsigbarheten i det norske kraftmarkedet er så stor at en vil tenke seg om en og to ganger om man vil investere i Norge. Og det kan bety at industrien vrir seg ut fra Norge og investerer i land med stabile priser og hvor de får lange kraftkontrakter, sier Lier- Hansen.

Behøver fremtidsrettet politikk

Ifølge ham tilbyr mange av norsk industris konkurrentland, også innenfor EU/EØS-regelverket industrien lange kraftkontrakter som et middel for å fremme investeringer og dermed lokke til seg industrilokalisering.

– Det er åpenbart at landet behøver en framtidsrettet energipolitikk som kan skape forutsigbarhet for norsk industri og forbrukerne generelt, sier han og legger til at det er et tankekors at vi har et system hvor staten og det offentlige tjener milliarder på høye kraftpriser, mens næringslivet og folk flest betaler skjorta.

Han viser til at situasjonen man nå har i stor grad skyldes svikt hos svenske kraftmyndigheter. Store deler av svensk kjernekraft er ute for revisjon midt i den kaldeste og tørreste vinteren man har opplevd på mange år. Dermed har det nordiske kraftmarkedet mistet det ene beinet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.