INDUSTRI

– Kan sitte igjen med spøkelsesbygder

Aluminiumsverket i Sunndal ligger i faresonen for å bli nedlagt. De tillitsvalgte i Hydro frykter at bygdene kan bli lagt øde.
Aluminiumsverket i Sunndal ligger i faresonen for å bli nedlagt. De tillitsvalgte i Hydro frykter at bygdene kan bli lagt øde. Bilde: ØIVIND LEREN, NORSK HYDRO
Stein Jarle Olsen
6. nov. 2009 - 08:31

Tillitsvalgte i Hydro frykter permanent nedleggelse av flere aluminiumsverk i Norge, og at konsekvensene kan bli at bygdene hvor disse er hjørnesteinsbedrifter kan bli lagt øde.

– Fortsetter vi å blø like mye som i dag, så tror jeg ikke vi har en aluminiumsindustri i Norge om to-tre år, sier Billy Fredagsvik, LO-tillitsvalgt i Hydro og ansatterepresentant i Hydro-styret, til Dagens Næringsliv.

Akutt

Ifølge de tillitsvalgte har Hydro så langt i år tapt 1,27 milliarder kroner på verkene i Sunndal, Årdal, Høyanger og på Karmøy.

Aluminiumsindustrien i Norge sysselsetter i dag 5.000 mennesker direkte. I tillegg kommer rundt 15.000 som leverer varer og tjenester direkte til industrien.

Verst står det til med verkene i Husnes, Høyanger og Su3 i Sunndal.

– Vi har store bekymringer for at aluminiumsverket på Husnes kan bli permanent nedstengt. Faren for at det kan skje, er akutt. Her har vi kortest kraftkontrakt, den løper ut i 2012. Da snakker vi om et verk med cirka 400 arbeidsplasser i en bygd med 2500 innbyggere. For Husnes vil det være en katastrofe, sier verkets tillitsvalgt Tor Thorsen til DN.

Spøkelsesbygder

– Her snakker vi om lokalsamfunn som er helt avhengig av aluminiumsverkene. Det er hjørnestensbedrifter. Ryker Hydro, så ryker hele bygda og deler av fylket. Vi kommer til å sitte igjen med spøkelsesbygder, sier Billy Fredagsvik.

Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland sier at det ikke er umulig med flere kutt.

– Hydro er fortsatt i en krisesituasjon, sier han.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.