Kan en robot gjøre dette?

UTFORDRENDE: Det er vanskelig å sy skinn og stoff, derfor er det også vanskelig å automatisere. Mange har forsøkt, stort sett med dårlig hell. På Ekornes satser de likevel på automatisering, framfor å kutte lønnskostnader ved å flagge ut. (Bilde: Jannicke Nilsen)
Det er vanskelig å sy skinn, og annet mykt materiale. Derfor er det også vanskelig å automatisere. Mange har forsøkt, stort sett med dårlig hell. På satser de likevel på automatisering, framfor å kutte lønnskostnader ved å flagge ut. (Bilde: Jannicke Nilsen)
KAN EN ROBOT GJØRE DETTE? Ekornes satser stort der andre har feilet, og vil halvere sømtiden på sin største sømavdeling, ved J.E. Ekornes i Sykkylven. (Bilde: Jannicke Nilsen)
NÆR FULLAUTOMATISERT: Ekornes har automatisert det som automatiseres kan i sin møbelproduksjon. På J.E. Ekornes i Sykkylven håndterer 50 roboter alt av tre, stål og annet hardt materiale. På sømavdelingen jobber det imidlertid like mange som ved oppstart. (Bilde: Jannicke Nilsen)
FØRSTE SØMROBOT: På landets største sømavdeling ved J.E. Ekornes i Sykkylven står det første og foreløpig eneste håndfaste resultat av bedriftens sømprosjekt, etter at de startet opp prosjektet med sømautomatisering i 2005. (Bilde: Jannicke Nilsen)
AVANSERT: Den automatiske symaskinen på Ekornes i Sykkylven går i seks akser, opp og ned, med helt uavhengig over og underdel. All vridning og bevegelse skjer synkront og må skje helt presist. (Bilde: Jannicke Nilsen)
ENESTE AUTOMATISKE SYDAME: Ingerid Rømo, sømoperatør hos J.E. Ekornes Sykkylven, overvåker bedriftens foreløpige eneste automatiske sydame. Maskinen syr underdelen av stoltrekket til fotskammelen til Stressless-stolen. (Bilde: Jannicke Nilsen)
PRODUSERT AV AMATEC: Tor Ronny Gjelstenli viser fram et ferdig sydd undertrekk - produsert av sømmaskinen. Gjelstenli er servicetekniker, og kommer fra bedriften Amatec som har produsert maskinen. (Bilde: Jannicke Nilsen)
SKEPTIKER: Opplæringsansvarlig på sømavdelingen ved J.E. Ekornes, Synnøve Kalvatn tror ikke på ledelsens mål om å halvere sømtiden. - Jeg ser at det er enkelte ting ved trekkproduksjonen en robot kunne ha klart, men den maskinen eksisterer ikke i dag. Stoff er ikke et dødt materiale, det varierer i kvalitet og er levende, sier Kalvatn. (Bilde: Jannicke Nilsen)
- IKKE MULIG: Sømoperatør Gerd Skjortnes har jobbet i Ekornes i 16 år. Hun tror heller ikke det er mulig å automatisere sømproduksjonen, og er derfor ikke redd for å bli utkonkurrert av nye maskiner. (Bilde: Jannicke Nilsen)
TREKKET FERDIG: Synnøve Kalvatn, opplæringsansvarlig for sømoperatørene ved J.E. Ekornes, viser fram underdelen av trekket til en Stressless-fotskammel. Underdelen er sydd av sømmaskinen, utviklet gjennom Ekornes' sømautomatiseringsprosjekt. (Bilde: Jannicke Nilsen)
NESTE SKRITT: Denne avanserte roboten skal i framtiden forhåpentligvis klare å feste feste mykt fiberskum til ulike hudtyper. Prototypen er under utvikling på SØMlaboratoriet til RTIM i Raufoss. Forskere fra ulike land er med på prosjektet. Fra venstre: Paul Wong, Applied Robotics, Australia, Erik Haga og Sebastian Dransfeld; RTIM og Lars Erik Wetterwald, RTIM/Protec. (Bilde: Håkon Raabe)
PRIMUS MOTOR: Leif Jarle Aure i Ekornes er prosjektleder for Ekornes' storstilte sømautomatiseringsprosjekt. Her viser han en ordreseddel fra et britisk ektepar som ønsker seg en Stressless. (Bilde: Jannicke Nilsen)
Håkon Raabe (t.v.) jobber ved Sintef MRB i Ålesund og har ansvar forskning- og utviklingsdelen for sømprosjektet til Ekornes. Her sammen med prosjektleder Leif Jarle Aure, utenfor J.E. Ekornes AS i Sykkylven. (Bilde: Jannicke Nilsen)
FERDIG: Her er fotskammelen til Ekornes' store verdensuksess, Stresslessen. (Bilde: Jannicke Nilsen)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå