INDUSTRI

Kampflykontrakt til Natech

Tone Lindberg, administrerende direktør i Natech NSV
Tone Lindberg, administrerende direktør i Natech NSV
Trond Gram
18. sep. 2009 - 14:17

– Dette er, i vår sammenheng, en relativt stor kontrakt, men i den store sammenhengen er dette en liten kontrakt. Vi har fått signaler om at, siden vi vant denne kontrakten i direkte konkurranse med amerikanske og europeiske bedrifter, vil vi få en forespørsel om produksjon av flere hundre deler, sier administrerende direktør i Natech, Tone Lindberg, til Teknisk Ukeblad.

Kontrakten, på fire millioner dollar, gjelder produksjon av høyhastighets maskinerte komponenter til det nye kampflyet, F-35, som Norge skal kjøpe som erstatning for F-16.

Konkurransedyktig

Lindberg ser på Natechs kontraktssignering som et signal om at norsk industri er konkurransedyktig og holder en høy internasjonal standard på teknologi og kvalitet.

Den amerikanske kampflyprodusenten Lockheed Martin har gitt Nactech i Narvik oppdrag med å produsere komponenter til F-35 (Joint Strike Fighter). Kontrakten har en verdi på 4 millioner dollar og vil bidra til å sikre og videreutvikle arbeidsplasser hos Natech, så vel som hos dens ulike samarbeidspartnere i årene som kommer.

Press på Washington

Statssekretær Espen Barth-Eide i Forsvarsdepartementet og hans kollega Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet var i Washington for få uker siden og hadde møter med Lockheed Martin og amerikanske myndigheter for å understreke behovet for å se konkrete gevinster for norsk industri før Norge er rede til å undertegne en kontrakt om kampfly.

Barth-Eide viser til at kontrakten er tildelt i henhold til såkalte «best value-kriterier» og at norske myndigheter ikke har bedt om at norske bedrifter skal få spesialbehandling.

– Norsk forsvarsindustri er teknologiledende på en rekke felt og konkurransedyktig internasjonalt. Selv om denne kontrakten er relativt beskjeden i størrelse, er det et betydelig potensial for framtidige tilleggsoppdrag, sier han i en melding.

– Viktig innsats

Tone Lindberg roser likevel norske myndigheters innsats.

– Det ville vært vanskelig å få til kontrakter på et så tidlig tidspunkt hvis det ikke hadde vært for at Forsvarsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet har understreket at det må være noe her for norsk industri også. Vi er veldig glad for at de har stått på, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.