SAMFUNNPOLITIKK

Kampfly viktigst for Forsvaret

Hans Rosén i Saab, forsvarssjef Sverre Diesen og Tom Burbage i Lockheed Martin diskuterer kampflykjøpet.
Hans Rosén i Saab, forsvarssjef Sverre Diesen og Tom Burbage i Lockheed Martin diskuterer kampflykjøpet. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
4. nov. 2008 - 23:49

Prosjekt 7600 nærmer seg slutten, og forsvarssjef Sverre Diesen vokter seg vel for hva han sier.

- Alt jeg sier fra denne scenen vil bli vridd og tolket mot hvilket kampfly vi kommer til å velge. La meg derfor si at all tolking av det jeg sier i dag vil være ren spekulasjon, sa forsvarssjef Sverre Diesen under et møte i regi av Polyteknisk Forening tirsdag kveld.

Kampflyprosjektet er døpt Prosjekt 7600 og 40 personer jobber heltid med å velge mellom Gripen og F-35, ett av flyene som skal erstatte Forsvarets F-16-fly.

Viktigste kapasitet i et moderne forsvar

Uansett hvilket fly som får tommelen opp, mener Diesen at et moderne multirolle kampfly etter hans mening den viktigste kapasiteten i et moderne forsvar. Hvis motstanderen har total luftherredømme er all annen kapasitet bortkastet.

- Uten kampfly vil for eksempel de nye fregattene være totalt bortkastede penger, sier Diesen og legger til at et moderne forsvar uten kampfly blir som et rent gendarmeri.

- Dagens styrke kan ikke operere tilfredsstillende uten et moderne multirolle kampfly, hevder han.

Kampfly viser styrke

Forsvarssjefen illustrerte dette med å vise til kampanjen NATO førte i Kosovo i 1999, hvor de gjorde det klart at en bakkekrig var utelukket. Det tillot Milosevic å gjemmme sitt luftvern unna NATOs kampfly og gjennomføre sin etniske rensing med paramilitære styrker som var nærmest umulig for luftvåpenet å gå etter.

- Hadde trusselen om en bakkekrig vært til stede hadde han ikke kunnet gjøre dette, sier Diesen.

Ifølge Diesen kan et luftforsvar vise styrke på en helt annen måte enn bakkestyrker. Kampfly kan fly over og vise seg frem, så trekke seg effektivt tilbake til basen.

- Kampfly har stort potensial for observasjon og kan guide landstyrker med kirurgisk presisjon på lang avstand, ute av syne for motstanderen, sier Diesen og viser til moderne sensorer kan bidra til å lede spesialstyrker, uten at flyet oppdages av motstanderen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.