INDUSTRI

Jotun vokser over hele verden

SATSER I  NORGE: Slik skal Jotuns nye toppmoderne malingfabrikk i Vindal se ut. Selskapet merker lite til nedgangstidene og bygger nå nye fabrikker i alle verdensdeler.
SATSER I NORGE: Slik skal Jotuns nye toppmoderne malingfabrikk i Vindal se ut. Selskapet merker lite til nedgangstidene og bygger nå nye fabrikker i alle verdensdeler. Bilde: Mapaid
Kjetil Malkenes Hovland
15. okt. 2010 - 08:46

– Jotun har den største byggeaktiviteten vi har hatt noensinne, sier John Cato Juvik i Jotun.

Upåvirket av finanskrisen bygger Jotun for milliarder av kroner i alle verdensdeler.

– Totalt snakker vi om mellom 1,5 og 2 milliarder kroner i investeringer de neste årene. Det er i alle verdensdeler, Rio i Sør-Amerika, New Orleans, Kina, Malaysia, Libya og Norge, sier Juvik til Teknisk Ukeblad.Bygger ny norsk fabrikk

Konsernets nye norske fabrikk er under oppføring på Vindal. Den koster 450 millioner kroner og skal stå klar i januar 2012. Bygningen er på plass, men ikke innmaten og produksjonsanlegget.

– I Norge bygger vi Jotuns mest moderne fabrikk. Der blir det en del ny teknologi, vi prøver å flytte grensene littegrann. Maling er ikke «rocket science», men vi prøver å gjøre det litt bedre. Dette blir den mest moderne fabrikken vår med hele spekteret av maling.

Samtidig bygges det i Kina, Jotuns viktigste marked. Selskapet har vurdert å flytte hovedkontoret sitt dit, men enn så lenge blir de i Sandefjord.

INVESTERER: Jotuns John Cato Juvik er fornøyd med utviklingen. Selskapet satser opp mot to milliarder kroner på nye fabrikker de neste årene.

Har råd til investeringer

– Vi har en forretningsmodell som fungerer. Og vi har hatt en vekst de siste årene som gjør at vi nå har en mulighet til å investere, sier Juvik om de mange fabrikkene som nå bygges.

Selskapet startet med malingbutikken til Odd Gleditsch i Sandefjord i 1926, som blant annet leverte skipsmaling til hvalfangerflåten. Nå er Jotun blitt en verdensomspennende suksess for eierne i Gleditsch-familien og Orkla-konsernet, med salg i 78 land verden over.

– Vi har veldig edruelige eiere. Alle pengene blir pløyd tilbake i konsernet. Investeringene er langsiktige og ligger grunn til den veksten vi har hatt, som har vært en hyggelig kurve. Trass i finanskrisen investerer vi mer enn noen gang, sier Juvik.Prestisjebygninger

Jotun bygger blant annet en ny fabrikk i Libya. Det skjer på tross av at Jotuns gamle fabrikk i Libya ble nasjonalisert i 1985, etter at Jotun hadde vært i landet siden 1962.

Jotun er blant verdens 15 største malingprodusenter. De har over 800 ansatte i Norge og om lag 6600 i utlandet. Jotuns maling pryder prestisjetunge konstruksjoner som Eiffeltårnet og verdens høyeste bygning Burj Dubai.

De jobber stadig med nye produkter. Blant annet har de en rammeavtale med danske Vestas om spesialmaling for vindmøller. Det kommer også nye produkter på det norske markedet.

– Det er en ny maling under lansering i Norge, en dekorativ maling. Jeg kan ikke si så mye om den, for den er ikke på markedet ennå. Men det blir et spennende produkt, sier Juvik.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.