INDUSTRI

- Johnsen har blitt flink til å si nei

Knut Sunde, Finn Langeland, Stein Lier-Hansen
Knut Sunde, Finn Langeland, Stein Lier-Hansen Bilde: Trond Gram
Trond Gram
15. mars 2010 - 09:44

Søndag kjørte svarte regjeringsbiler inn på tunet til Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker. I to dager skal de sloss om neste års bevilgninger på statsbudsjettet. Finansminister Sigbjørn Johnsen var den eneste i busserull, og med seg i kofferten hadde han kanskje brev fra Norsk Industri og Fellesforbundet med krav som de mener skal gjøre det litt enklere for industrien neste år.

2009 var et tungt år for industrien, kunne han lese i brevene fra arbeidsgiverne og arbeidstakerne. Eksporten ble redusert med 20 prosent, og mange industribedrifter måtte redusere aktivitetsnivået kraftig sammenlignet med 2008. Antall sysselsatte i industrien blitt redusert med nær 25 000 årsverk i samme periode.

Tilpasser kravene

I Finansdepartementet har de den siste tiden finpusset på det strategiske ordet «NEI» og Johnsen har gjentatte ganger sagt at det ikke blir rom for store sprell på neste års statsbudsjett.

Norsk Industri har nok fått med seg Johnsens tilbakeholdenhet og tilpasser sine budsjettkrav til det.

– Vi har registrert at finansministeren har blitt veldig flink til å si nei. Det synes vi er viktig, og vi mener det er helt avgjørende å få ned oljepengebruken her i landet, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland til Teknisk Ukeblad.

Tre krav

I år inneholder Norsk Industris innspill til Finansdepartementet tre krav:

  1. Forbedrete avskrivningssatser for maskiner
  2. Etablering av Miljø- og klimateknologifond
  3. Nye studieplasser må rettes inn mot realfag

– Vi legger listen på det nivået vi tror det er mulig å få gehør for. Et miljøteknologifond er viktig for å komme videre i utviklingen av ny teknologi, slik at Norges bidrag til blir et faktisk bidrag.

Trenger flere ingeniører

Investeringer i industrimaskiner har dårligere rammebetingelser i Norge enn i andre land. Avskrivningssatsen er lavere i Norge (20 %) enn i for eksempel Sverige (30 %) og flere andre land. Den ble hevet i fjor, i forbindelse med regjeringens tiltakspakke, men senket igjen i år.

Regjeringen ønsker en økning av nye studieplasser de kommende årene. Norsk Industri mener at 30 prosent av de nye studieplassene skal komme innen real- og teknologifagene.

– Når det gjelder nye studieplasser er det helt åpenbart at vi trenger flere ingeniører, mens når det gjelder avskrivningssatser, så trenger Norge på det punktet å komme på høyde med utlandet, sier Langeland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.