GRUVE-JA: Nærings- og handelseminister Trond Giske, leder i Longyearbyen Lokalstyre Christin Kristoffersen (AP), Statssekretær i miljøverndepartementet Heidi Sørensen (SV), og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen.
GRUVE-JA: Nærings- og handelseminister Trond Giske, leder i Longyearbyen Lokalstyre Christin Kristoffersen (AP), Statssekretær i miljøverndepartementet Heidi Sørensen (SV), og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen. (Bilde: Fredrik Drevon)

Ja til ny kullgruve på Svalbard

  • Industri
  • Saken er oppdatert 22.12.11 kl. 13.35

Regjeringen har bestemt seg.

Det har lenge vært en kjent sak at gruven Svea Nord er i ferd med å gå tom for kull.

Dessuten er det en dypt forankret oppfatning både i regjeringen og i opposisjonspartiene at kulldriften, og arbeidsplassene relatert til virksomheten, er den viktigste pilaren for et levedyktig Svalbard-samfunn.

Les også: Luncken gruvepolitikk

GRUVE-JA: Nærings- og handelseminister Trond Giske, leder i Longyearbyen Lokalstyre Christin Kristoffersen (AP), Statssekretær i miljøverndepartementet Heidi Sørensen (SV), og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen. Foto: Fredrik Drevon
GRUVE-JA: Nærings- og handelseminister Trond Giske, leder i Longyearbyen Lokalstyre Christin Kristoffersen (AP), Statssekretær i miljøverndepartementet Heidi Sørensen (SV), og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Nødvendig

At kulldrift er nødvendig for å opprettholde norsk suverenitet over Svalbard, er et budskap man har hørt ofte fra regjeringen. Derfor er det underlig at saksbehandlingen av Lunckefjell har tatt så lang tid.

– Kulldriften holder Svalbard-samfunnet oppe og skal fortsette, sa medlem av Stortingets energi- og miljøkomité, Høyres Siri A. Meling, til TU 13. desember.

Lederen av energi- og miljøkomiteen, Erling Sande (Sp), bekreftet samme dag at et stort flertall på Stortinget vil ha fortsatt kulldrift på Svalbard.

Les også: SV vil ikke har kullgruver

Veldig positiv

I dag klokken 11.00 var Christin Kristoffersen fra Longyearbyen Lokalstyre på Statsministerens kontor (SMK) ved Akershus festning for å få overrakt en julegave fra regjeringen.

– Jeg er veldig positiv til utfallet av dette møtet, sa en glad Kristin Kristoffersen på telefon til Teknisk Ukeblad i dag kl. 09.42.

Kristoffersen møtte nærings- og handelsminister Trond Giske, stabssjef ved SMK, Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, og statssekretær i miljøverndepartemenet Heidi Sørensen.

Gaven var grønt lys for kulldrift i Lunckefjell.

Trygge arbeidsplasser

Etter et kvarters møte tok de fire en prat med pressen.

– Næringsdriften på Svalbard har tre bein å stå på. Gruvedrift, reiseliv og forskning. Vi har sett at reiseliv og forskning har vokst. I fremtiden blir gruvedriften utfaset. Men å finne den riktige overgangen med god aktivitet på Svalbard, det er kunsten, sa Giske etter møtet.

Han til at et Lunckefjell-ja gjør den nevnte overgangen enklere, og er riktig for norske interesser på Svalbard.

– Å ta bort pillaren gruvedrift nærmest over natta ville vært dramatisk for arbeidstakerne og lokalsamfunnet på Svalbard. Det var viktig for regjeringen å få tatt denne beslutningen før jul. Det blir kullgruvedrift på Svalbard i mange år fremover og det betyr mange trygge arbeidsplasser, sa Giske.

Strenge miljøvilkår

Statsekretær Heidi Sørensen sa at Miljøverndepartementet har behandlet søknaden etter Svalbardmiljøloven.

– Den får driftstillatelse fra oss, men etter strenge miljøvilkår, bl.a. å øke sikkerhet rundt transporten av kullet. I henhold til Svalbardmeldingen har vi lagt vekt på at kulldriften er en av bærebjelkene på Svalbard.

– Sørensen sa også at regjeringen har sagt ja til bygging av en geodesi-antenne i Ny Ålesund, som hun mener er viktig for klimaforskningen. I tillegg vil regjerningen jobbe for å få deler av Svalbard til Unescos verdensarvsliste.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen takket Lokalstyreleder Christin Kristoffersen for hennes engasjement i Lunckefjell-saken.

– Dette er en fantastisk dag for Longyearbyen og Svalbard. Jeg er veldig glad, sa Kristoffersen, som lovte at Lokalstyret skal satse på gode prosjekter innen forskning og turisme.