INDUSTRI

Investerer med Gaddafi

Trond Gram
14. sep. 2009 - 15:55

Det var fredag 11. september at Yara gjennom et datterselskap ba om tilgang til buddokumenter for ammoniakk- og to ureafabrikken Odessa Port Plant i Ukraina.

Selskapet skal privatiseres i slutten av september, og et konsortium Yara er med i vurderer å legge inn bud på den statlig eide fabrikken.

– Foreløpig er dette bare for å ha muligheten hvis vi ønsker å legge inn bud, sier Bente G. Slaatten, kommunikasjonsdirektør i Yara, til Teknisk Ukeblad.Libyske oljepenger

Hun understreker at dette kun er element i en pre-kvalifisering for en mulig deltakelse i auksjonen, og at det ikke innebærer bindende forpliktelser for noen av deltakerne i konsortiet.

For Yara gjør nemlig ikke dette alene. Selskapet er medeier i et konsortium sammen med et selskap eid av det libyske oljefondet, Libyan Investment Authority. Selskapet har ikke mindre enn 65 milliarder dollar i kapital, og eier blant annet 7,5 prosent av den italienske fotballklubben Juventus.

Libyske oljepenger kjøpte også en 15 prosents andel av bilprodusenten Fiat. Men forbindelsen med Libya og dets kontroversielle leder Muammar al-Gaddafi ble en så stor belastning for selskapet at andelen til slutt ble kjøpt tilbake.Omstridt privatisering

Odessa Port Plant eier og driver to ammoniakk- og to ureafabrikker i Yuchny i Ukraina med samlet årskapasitet på om lag 1.1 millioner tonn ammoniakk og 0.9 millioner tonn urea, i tillegg til en større terminal for eksport av de samme produktene.

Selskapet har vært kilde til politisk strid i Ukraina. Det ukrainske parlamentet var i fjor vår i konflikt med president Viktor Jusjtsjenko, som nektet å privatisere selskapet på bakgrunn av deres strategiske viktighet.

Striden ble ikke mindre pikant av at den ukrainske statsadvokaten satte i gang etterforskning av sjefen for det statlige eiendomsselskapet, som eier fabrikkene, Andrej Portnov, beskyldt for å ha forsøkt å privatisere selskapet ulovlig.

Dersom konsortiet beslutter å delta i auksjonen, vil Yara delta som en minoritetseier i budgivende selskap.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.