INDUSTRI

Investerer 6 milliarder i Kårstø

FORNYES: Instrumenteringen og sikkerhetssystemene  på gassterminalen skal opp på dagens tekniske standard.
FORNYES: Instrumenteringen og sikkerhetssystemene på gassterminalen skal opp på dagens tekniske standard. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
2. nov. 2007 - 13:22
Vis mer

Engelske M.W Kellogg har fått hovedkontrakten på å oppgradere gassbehandlingsanlegget på Kårstø.

Milliarder

Oppdraget skal utføres i samarbeid med Sørco og Norconsult. Totalt har Gassco et budsjett på 6 milliarder kroner for å gjøre anlegget mer moderne.

– Deler av Kårstø-anlegget nærmer seg 25 år gammelt. Det er modent for utskifting og oppgradering. Prosjektet som har navnet KEP 2010 innebærer ikke et utvidelse av kapasiteten på Kårstø, men anlegget vil bli mer effektivt, ha større regularitet og ikke minst bli sikrere, sier prosjektdirektør Svein Thaule i Gassco.Må ikke stoppes

Kårstø-anlegget er et knutepunkt for norsk olje- og gassindustri. Hele 22 felt eksporterer gassen sin via gassbehandlingsanlegget i Tysnes kommune.

Stopper anlegget opp, må feltene stenges ned og olje- og gasseksporten stoppes.

Årsaken er at uten Kårstø blir ikke feltene kvitt gassen sin. Da må produksjonen stanses fordi det ikke er tillatt å brenne av gass på norsk sokkel.Må skiftes ut

For prosjektet KEP2010 betyr det at all utskifting må gjennomføres mens anlegget er i full drift.

– Kontroll- og reguleringsutrustningen og instrumenteringen er 25 år gammelt, og det er stort behov for å fornye anlegget, sier Svein Thaule. Blant annet begynner det å bli vanskelig å skaffe reservedeler.

Også det automatiske nedstengingssystemet ved prosessfeil, PSD, nødavstengingssystemet, ESD, samt brann og gassvarslingssystemene skal oppgraderes.

Dette er oppgaver som hovedkontraktor på Kårstø, StatoilHydro, er vel kjent med å gjennomføre på en sikker måte fra sine offshoreinstallasjoner.

Sammen med denne utrustningen skal det også legges nye kabler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.