INDUSTRI

Ingen deponiavklaring fra Bjørnøy

Stein Jarle Olsen
7. juni 2007 - 10:17

Det frambrakte misnøye.– Vi er veldig misfornøyde over ikke å få noen avklaring, fordi deponiforbudet har vært varslet i mange år. Våre medlemmer har for lenge siden begynt å innrette seg etter regelverket ved å planlegge ny og alternativ avfallsbehandling, sier rådgiver Henrik Lystad i bransjeorganisasjonen Avfall Norge.

Ikke deponiforbud

Flere av deltakerne Teknisk Ukeblad snakket med uttrykte håp om at Helen Bjørnøy ville komme med ny informasjon om det etterlengtede forbudet mot deponering av nedbrytbart avfall i sitt innlegg på konferansen.

Det skjedde imidlertid ikke, faktisk nevnte ikke miljøvernministeren dette med et ord i sitt halvtimes lange foredrag.

– Vi vil ta endelig stilling til spørsmålet om deponiforbud i nærmeste framtid, sier Bjørnøy til Teknisk Ukeblad.

Satser milliarder på å omdanne avfall til energi

Interne uenigheter

Det har i det siste hersket tvil om det er uenigheter internt i regjeringen som gjør at deponiforbudet lar vente på seg.

Mange tror også at det er Finansdepartementet som har satt foten ned, ettersom staten tjener rundt en milliard årlig på deponivirksomheten. Bjørnøy vil imidlertid ikke kommentere disse påstandene.

– Jeg kommenterer aldri påståtte internkonflikter i regjeringen, og vil heller ikke gjøre det denne gangen, sier hun.

Kjemikaliepolitikk

Miljøvernministeren var på konferansen for å snakke om regjeringens kjemikaliepolitikk, og roset avfallsbransjen for sin innsats mot miljøgifter.

– Kjemikaliepolitikken henger tett sammen med avfallspolitikken. Skal vi nå mål om reduserte utslipp av miljøgifter er vi avhengige av en oppegående avfalls- og gjenvinningsbransje. Det mener jeg vi har. Dere er blant våre viktigste partnere, sier Bjørnøy.

Forbud fra 2009?

Det har tidligere vært snakk om et forbud allerede fra 2009. Henrik Lystad i Avfall Norge fnyser over Bjørnøys manglende avklaring.

– Mange av våre medlemmer har allerede lagt planer for nye forbrenningsanlegg, men disse kan ikke iverksettes før det foreligger ordentlige regler fra myndighetene. Det er bare ett og et halvt år til 2009, og det er nærmest i overmorgen. Man bygger rett og slett ikke et forbrenningsanlegg på ett og et halvt år, sier han.

– Alle vil ha avklaring

Lystad ber miljøvernministeren hjelpe avfallsbransjen mot en vellykket overgang til deponiforbudet

– Utålmodigheten her går veldig på tvers av alle involverte bransjer. Alle vil ha en avklaring, og alle er stort sett for deponiforbudet. Vi etterlyser dermed noen unntaksbestemmelser som går på å få tilpasset og gjennomført intensjonen med forbudet, slik at bransjen kan bevege seg lenger i retning hva som forhåpentligvis kommer fra regjeringen, sier Lystad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.