INDUSTRI

Industrifallet bremser opp

Flere industribedrifter vurderer å redusere bemanningen i tiden fremover.
Flere industribedrifter vurderer å redusere bemanningen i tiden fremover. Bilde: CAMILLA AADLAND
Trond Gram
3. feb. 2009 - 10:31

Innkjøpssjefsindeksen for industrien, som måler hvor mange prosent av innkjøpssjefene som svarer at produksjonstakten øker, var på 40,8 prosent i januar. Tall under 50 betyr negativ utvikling. Det er Fokus bank og Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk som står bak indeksen.

Flat utvikling

Innkjøpssjefsindeksen målte det samme i desember. Dette er tredje måned på rad med forholdsvis flat utvikling, noe som indikerer et fortsatt fall i industriaktiviteten i Norge, men at fallet nå er i ferd med å bremse opp, ifølge sjeføkonom i Fokus bank, Frank Jullum.

Bildet i januar er nokså blandet. Fortsatt er det under 15 prosent av bedriftene som melder om økte produksjonsforventninger, mens fire av ti venter lavere produksjonsnivå. Målingen viser også at den såkalte ordreindeksen falt, men verdien er fortsatt høyere enn bunnoteringen i november.

Færre ordrer

- Mest bekymringsverdig er det kanskje at fallet ser ut til å skyldes en glidning i retning av bedrifter som melder om redusert ordreinngang, heter det i pressemeldingen.

Sysselsettingsindeksen steg fra 43,1 i desember til 44,0 i januar, og ligger nå på det høyeste nivået siden oktober. Likevel melder nå tre av ti bedrifter om redusert sysselsetting fremover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.