INDUSTRI

Industrien vil ha frivillig klimaavtale

HELLER MILJØAVTALE: Norsk Industri og Industri Energi vil ikke at fastlandsindustrien skal bli kvotepliktige eller bli ilagt miljøavgift.
HELLER MILJØAVTALE: Norsk Industri og Industri Energi vil ikke at fastlandsindustrien skal bli kvotepliktige eller bli ilagt miljøavgift. Bilde: Anders J. Steensen
Jannicke Nilsen
15. okt. 2007 - 08:35

LO-forbundet Industri Energi frykter at regjeringen skal innføre en generell miljøavgift eller kvoteplikt for den store delen av fastlandsindustrien som i dag ikke har kvoteplikt.

Må på plass fort

En frivillig klimaavtale for fastlandsindustrien vil være et mye bedre og mer målrettet tiltak enn eventuelt å innføre klimakvoter eller CO 2-avgift, mener LO-forbundet Industri Energi.

– For miljøet er det viktig å få på plass en slik avtale så fort som mulig, sier forbundsleder Leif Sande til Aftenposten.

Avgift ingen garanti

– Skal industrien virkelig bidra med reduksjoner fram til 2020, er en slik avtale det viktigste virkemidlet. Alternativet er avgift, men det er et virkemiddel som er lite styringseffektivt. Avgifter gir ingen garantier for reduksjoner, sier Stein Lier-Hanssen i Norsk Industri.

Industri Energi og Norsk Industri mener en generell kvoteplikt eller miljøavgift vil svenske de norske bedriftenes konkurransekraft og true norske industriarbeidsplasser.

Industri Energi organiserer 47 000 medlemmer i oljeindustrien, prosessindustrien og kjemisk industri, mens Norsk Industri organiserer rundt 2000 bedrifter med over 100 000 ansatte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.