INDUSTRI

Industrien vil ha energiplan

ENERGI: Prosjektleder Åslaug Haga i Norsk Industri kritiserer regjeringen for manglende energipolitikk.
ENERGI: Prosjektleder Åslaug Haga i Norsk Industri kritiserer regjeringen for manglende energipolitikk. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
11. juni 2010 - 12:44

– Vi utfordrer Stortinget på å komme med en plan for hva vi vil med energiutfordringen fremover, sier prosjektleder Åslaug Haga i Norsk Industri.

Hun kunne presentere konklusjonene fra Norsk Industris fornybarprosjekt denne uken. Meldingen var klar: Behovet for en samlet energimelding er stort.

– Vi er opptatt av at Norge må gå gjennom energipolitikken sin i helhet. Stortinget må stake ut kursen som sier noe om hvor vi vil Norge skal være i 2020 og 2030 når det gjelder verdiskaping gjennom eksport av fornybar energi, sier Haga.Industrieventyr

Hun tror nemlig ny fornybar energi kan bli Norges neste industrieventyr, men da må energipolitikken på plass.

– Energimarkedet er i endring globalt, men vi vet ikke helt hva vi skal gjøre, sier den tidligere olje- og energiministeren.

– Du har selv sittet i den rødgrønne regjeringen. Hvorfor kommer det ingen energimelding?

– Jeg hadde klar en disposisjon til en helhetlig energimelding, men den forsvant i skuffen da jeg gikk ut av kontorene. Det er ikke noe å rippe opp i nå, men det viser at dette er krevende innad i regjeringen, sier Haga.Frykter konflikter

Hun mener det er avgjørende for Norge som energinasjon å ha en fremtidsrettet tenkning for hvor vi vil.

– Det er å forspille muligheter å ikke se ting i sammenheng, og ikke lage en helhetlig plan for Norge. Det er det jeg er urolig for, forspilte muligheter, sier Haga.

Administrerende direktør Stein-Lier Hansen frykter at konflikter internt i regjeringen gjør at de ikke kommer med en samlet energimelding.

– Vi må få en avklaring på hvordan Norge skal utvikle seg. Vi ser en voldsom oppside og vil bidra til å forenkle klimadebatten, men da må vi ha en politikk hvor vi satser på fornybar eksport. Det lar seg forene med leverandørindustrien vi allerede har. Det er ingen motsetning mellom fornyber energi og olje og gass, sier Lier-Hansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.