INDUSTRI

Industrien sliter i motvind

6. mars 2009 - 13:04

Det viser nye tall for den siste tremånedersperioden, november til januar, sammenlignet med den foregående tremånedersperioden, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Industriproduksjonen gikk samlet ned med 2,8 prosent i perioden. Årsaken er svikt i etterspørselen etter industriprodukter hjemme og ute etter finanskrisen.

Stuper i EU

Nedgangen har vært markant, spesielt i trelast- og trevareindustrien, metallindustrien og verkstedsindustrien, samt i næringer som papirvare og produksjon av kjemiske råvarer.

Norsk næringsmiddelindustri økte derimot produksjonen med 0,5 prosent i perioden. Høye ordrereserver i norsk oljeindustri gir også vekst i maskinindustrien.

Fra desember 2007 til desember i fjor gikk norsk industriproduksjon ned 2,2 prosent. Til sammenligning gikk industriproduksjonen i eurosonen ned med 13,6 prosent i samme tidsrom.

Lavere priser

Industriomsetningen gikk ned med 4 prosent de siste tre månedene, sammenlignet med forrige tremånedersperiode. Omsetningen falt med 1,8 prosent i hjemmemarkedet og 6,7 prosent i eksportmarkedet.

Ved siden av fall i produksjonen skyldes nedgangen også lavere markedspriser for enkelte næringer.

Næringene som hadde størst nedgang i omsetningen var metallindustri, oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri, samt trelast- og trevareindustri. Spesielt de to førstnevnte næringene fikk merke effekten av svekkede markedspriser.

Næringene som derimot opplevde omsetningsvekst i perioden, var maskinindustri med 9,9 prosent økning og bygging av skip og oljeplattformer med en oppgang på 10 prosent.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.