INDUSTRI

Industrien krever aktive tiltak

Fellesforbundets Arve Bakke (bildet) sender brev sammen med Stein Lier-Hansen hvor han ber regjeringen ta aktive grep for industrien.
Fellesforbundets Arve Bakke (bildet) sender brev sammen med Stein Lier-Hansen hvor han ber regjeringen ta aktive grep for industrien. Bilde: Stian Lysberg Solum
Trond Gram
6. jan. 2010 - 16:58

I et felles brev fra Norsk Industri og Fellesforbundet skriver de to organisasjonene at de forventer at de mange konstruktive forslagene som Nærings- og handelsdepartementet har mottatt for bedring av situasjonen for verfts- og leverandørindustrien blir vurdert seriøst, og at flere av tiltakene blir iverksatt snarest.

Avgjørende rolle

LO-forbundet og NHO-foreningen peker på at norsk verfts- og leverandørindustri spiller en avgjørende rolle for norsk verdiskaping, men at situasjonen for disse bransjene er alvorlig ved inngangen til et nytt tiår.

«Uten vesentlige tiltak står flere tusen arbeidsplasser i fare i mange lokalsamfunn i år,» heter det i brevet.

Det pekes blant annet på at det offentlige både direkte og indirekte er en stor bestiller av skip og utstyr, blant annet gjennom Forsvaret, Kystvakten og Kystverket. Gjennom å fremskynde bestillinger som uansett skal gjøres innen få år kan norske verft å oppdrag i en fase med mye ledig kapasitet.

Flere virkemidler

Norsk Industri og Fellesforbundet mener også regjeringen må gå i dialog med ESA om mulighet for å utvide virkemiddelområdet til GIEK og Eksportfinans og viser til at andre land gjør slike grep.

«Situasjonen i år kan bli svært alvorlig for denne industrien, og vi forventer derfor raske og effektive tiltak fra regjeringen,» heter det i brevet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.