ARKIVNYHETER

Industrien krever 70 milliarder

INDUSTRIKRAFT: Norsk Industri ber i dag regjeringen om 70 milliarder kroner til et nytt industrikraftregime. Industrien vil danne konsortier som inngår langsiktige kraftavtaler med statlige garantier i ryggen, etter fransk modell.
INDUSTRIKRAFT: Norsk Industri ber i dag regjeringen om 70 milliarder kroner til et nytt industrikraftregime. Industrien vil danne konsortier som inngår langsiktige kraftavtaler med statlige garantier i ryggen, etter fransk modell. Bilde: Leif Hamnes
Kjetil Malkenes Hovland
27. mai 2009 - 08:22

Norsk Industri vil i dag be regjeringen om 70 milliarder kroner i statlige garantier til nytt industrikraftregime, ifølge NRK.

– Skal denne avtalen sikre kraftforedling-industrien i opp mot 30 år framover, så må vi få til en garantiordning som kan bidra til langsiktige kraftavtaler tilsvarende 10-15 prosent av den norske produksjonen, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, til NRK. Han tror regjeringen vil si ja til avtalen.

– Jeg tipper at en garantiordning da må ha et volum på mellom 50 og 70 milliarder, legger han til.

Halve kraftbehovet

Norsk Industri ber staten garantere for innkjøpsavtaler som tilsvarer halvparten av industriens kraftbehov. De bygger avtalene på en konsortiemodell etter fransk eksempel, som er godkjent av EU.

– Minst to bedrifter må gå sammen i et innkjøpskonsortium, og de må da forhandle fram kommersielle kontrakter med et kraftselskap, sier Hansen. – Dette er lange kontrakter og derfor vil forhandlingene bli enklere dersom du får statlige garantier i bunn, og dermed skaper sikkerhet for at kontrakten kan oppfylles, sier han.

Vurderer ordningen

Regjeringen har sagt at de vil vurdere en slik ordning.

– Men det må selvfølgelig være innenfor rammene av EØS-avtalen, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Øyvind Slåke til NRK.

En avtale får følger for om lag en halv million arbeidsplasser, ifølge fagforbundet Industri og energi.

– Den kraftforedlende industrien er Norges nest største eksportindustri etter oljen med en årlig eksportverdi på 120 milliarder kroner, så det er anselige verdier vi snakker om her, sier Leif Sande i Industri og energi til NRK.

Streiker

Onsdag 3. juni streiker Industri og energi fordi et nytt industrikraftregime fortsatt mangler.

– De har ikke håndtert det på en god måte. Før forrige valg gjorde de narr av de borgelige partiene som ikke fikk til noe, og lovte at de ville ordne opp. Nå nærmer denne perioden seg slutten og ingenting er så langt i boks, sier Sande.

Norsk Industri håper ifølge NRK på en avklaring før sommerferien om det er mulig å bli enige.