INDUSTRI

– Industrien har blødd mest

Regjeringen overlever ikke valget, dersom de ikke kommer i mål med nye industrikraftavtaler før valget, mener forbundsleder Leif Sande i fagforbundet Industri Energi.
Regjeringen overlever ikke valget, dersom de ikke kommer i mål med nye industrikraftavtaler før valget, mener forbundsleder Leif Sande i fagforbundet Industri Energi. Bilde: Scanpix
Trond Gram
29. okt. 2009 - 11:29

Norges Bank satt opp renten med 0,25 prosentpoeng onsdag, til 1,5 prosent. Men selv om renten fortsatt er på et historisk lavt nivå er industrien bekymret.

– Norsk Industri konstaterer at sentralbanksjef Svein Gjedrem 28. oktober fant det nødvendig å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, sier Knut E. Sunde, bransjepolitisk direktør i Norsk Industri.

Frykter sterkere krone

På norskindustri.no påpeker industritoppen at økt rente erfaringsmessig også vil slå ut i sterkere krone.

– Det er det siste eksportindustrien nå trenger. Vi mener at rentebanen er hevet for mye og tror at forutsetningen om høye oljeinvesteringer er feil, sier Sunde.

Han får følge av forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi er svært kritisk til Norges banks renteøkning i dag.

Frykter renteøkninger

– Industrien i Norge har blødd mest i Norge som følge av den internasjonale finanskrisen. Ringvirkningene av finanskrisen er på ingen måte over. Renteøkninger nå frykter jeg vil være nok en bremsekloss og ytterligere skade norsk industris konkurranseevne, sier Sande.

Han mener norske industriarbeidsplasser trenger drahjelp, ikke at noen stikker kjepper i hjulene på dem. Nå frykter han at sentralbanksjefen begår den samme tabben som han gjorde sommeren 2002.

– Da skrudde Gjedrem opp renten altfor tidlig. Den gang forsvant titusenvis av industriarbeidsplasser i løpet av svært kort tid, minner Sande om.

Dystert bilde

I Norges Banks pengepolitiske rapport tegnes et dystert bilde for industrien.

Der advarer banken at kapasitet kan bli bygget ned særlig i industrien og bygge- og anleggssektoren, som en følge av at virksomheter innstilles.

«Veksten i realkapitalen og bedriftenes muligheter til å øke produksjonen på kort og mellomlang sikt er derfor trolig redusert,» heter det i rapporten.

Lave investeringer

Sentralbanken ser i rapporten at produksjonen nå er i underkant av «det som er forenlig med en balansert utvikling i økonomien.»

Ifølge banken er det fortsatt forholdsvis svake utsikter for industrien og bygge- og anleggssektoren, med nedgang i ordretilgangen og ordrereservene, blant annet i verftsindustrien. Dette tyder på et lavt produksjonsnivå i industrien framover.

Ifølge Norges Bank er kapasitetsutnyttelsen i industrien nå på sitt laveste nivå siden 2002 – 2003 og ifølge investeringstellingen planlegger industribedriftene å redusere investeringene ytterligere i 2010.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.