INDUSTRI

Industrien drar kraftforbruket ned

Trond Gram
18. nov. 2009 - 11:32

I kraftkrevende industri har kraftforbruket sunket med hele 23,6 prosent på ett år.

– Kraftkrevende industri har vært spesielt utsatt for ringvirkningene av finanskrisen og lavere etterspørsel i verdensøkonomien, sier avdelingsdirektør Marit L. Fossdal i NVE i en melding.

Stengte ovner over hele Norge

Flere ovner i kraftkrevende industri har blitt stengt ned det siste året. Allerede før jul besluttet Sør-Norge Aluminium å redusere produksjonen ved anlegget i Husnes med 25 prosent. Over nyttår stanset en silisiumovn på Elkem Thamshavn, Elkem i Salten stengte også ned en ovn, det samme har skjedd på Hydros anlegg på Sunndalsøra og flere andre kraftkrevende industrianlegg rundt om i Norge.

Ifølge tall fra NVE var det norske kraftforbruket 23,4 TWh i tredje kvartal, en nedgang på ti prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Kraftkrevende industri bidrar mye til denne reduksjonen. Nedgangen på 2 TWh gjorde at kraftforbruket i kraftkrevende industri endte på 6,3 TWh i tredje kvartal.

Søderberg dro ned mest

Ifølge Norsk Industri kommer den største reduksjonen i kraftforbruket i industrien fra en permanent nedleggelse av Søderbergdelen av aluminiumsverket på Karmøy tidligere i år.

- Hvis du ser på tredje kvartal er det midlertidige stengte ovner som bidrar. Ser du på året som helhet er det klart at nedleggelsen av Søderberganlegget på Karmøy bidrar tungt, med rundt 2,2 TWh, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.

Han spådde tidligere i år at kraftforbruket reduseres med minst tjue prosent fra 2008 til 2009, den sterkeste reduksjonen noen gang fra ett år til et annet.

Ifølge Sindre Finnes hadde energiintensiv industri en eksportverdi på over 100 milliarder kroner i 2008.

Forbruket flater ut

Men NVE viser til at selv om nedgangen i kraftforbruket i den kraftkrevende industrien er stor sammenlignet med i fjor, ser vi imidlertid tendenser til at forbruket flater ut.

- Det har vært en liten endring. Blant annet har Eramet startet opp mangan-ovner, så i fjerde kvartal vil vi får en brukbart høy produksjon av mangan, sier Finnes.

Mellom årets 1. og 2. kvartal var fallet 8,5 prosent, mens det fra 2. til 3. kvartal var 1,9 prosent, men siden slutten av juli har kraftforbruket i denne kategorien hovedsakelig vært jevnt stigende.

Ifølge NVE var reduksjonen i det alminnelige kraftforbruket 16,1 TWh i tredje kvartal, 2,5 prosent lavere enn samme periode i fjor. De siste 12 månedene har det blitt brukt 121,7 TWh elektrisk kraft i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.