INDUSTRI

Industrien bruker mindre strøm

Kraftkrevende industri står for 80 prosent av industriens elektrisitetsbruk.
Kraftkrevende industri står for 80 prosent av industriens elektrisitetsbruk. Bilde: Anders J. Steensen
Camilla Aadland
20. aug. 2010 - 12:09

De totale energikostnadene gikk ned 16 prosent på samme tid. Forskjellen i nedgang kommer fordi energiprisene også falt i denne perioden.

Den samlede energibruken innenfor industri og bergverk var på vel 69 598 GWh i 2009, en nedgang på 13 prosent fra året før, melder Statistisk sentralbyrå.Metallindustrien mest ned

2009 var et svakt år for norsk industri på grunn av finanskrisen, med svikt i etterspørselen, produksjonsstans og nedleggelser, noe som gjenspeiles i energibruken.

Metallindustrien hadde størst nedgang i energibruk i fjor. Blant andre næringer som bidro kraftig til fallet i energibruken, er treforedlingsindustrien og produsenter av kjemiske råvarer.

Til sammen var energikostnadene i industrien 16,3 milliarder kroner i fjor.Mest elektrisk kraft

Elektrisk kraft er fortsatt den dominerende energivaren for industri og bergverksdrift, med 60 prosent av det totale energiforbruket.

Kraftkrevende industri og treforedling er de største forbrukerne av strøm og sto for 80 prosent av elektrisitetsforbruket i industrien.Nedleggelser

For kraftkrevende industri økte de gjennomsnittlige strømprisene fra 2008 til 2009.

Årsaken er at noen av de eldre, gunstigere kraftprisavtalene gikk ut i denne perioden, og at bedrifter med relativt lave priser ble nedlagt eller hadde produksjonsstans i 2009. Dermed økte gjennomsnittsprisen for dem som var igjen

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.