INDUSTRI

Indusert verdensvarme

UTEN HANSKER: Rask oppvarming gjør at varmen ikke får tid til å spre seg.
UTEN HANSKER: Rask oppvarming gjør at varmen ikke får tid til å spre seg. Bilde: EFD Induction
Finn Halvorsen
19. sep. 2006 - 07:06
Vis mer

Historien om EFD Induction AS, eller ELVA Induksjon som navnet var da bedriften ble startet i august for 25 år siden, er historien om en professoral ide som ble fanget opp av en stor industribedrift.

Sintefs avdeling for elektrovarme under ledelse av professor Olav Todnem utviklet på midten av 70-tallet en metode for termisk retting av bulker på sveisede stålplater. Utstyret var basert på en transistorisert luftkjølt høyfrekvensomformer.

AC Elektro, som senere fusjonerte inn i National Elektro, som igjen ble en del av ABB-konsernet, kom inn som industripartner i 1978. Tre år senere fant daværende konsernsjef Kjell Almskog ut at induksjonsvarme ikke hørte inn under kjernevirksomheten. Dermed ble ELVA Induksjon etablert med ni ansatte i Skien i 1981.Ut i verden

De ble tidlig klart at selskapet ikke kunne leve av hjemmemarkedet og startet straks opp arbeidet med å etablere et internasjonalt markedsapparat. I dag er eksportandelen 95 prosent.

Bilindustrien var ett segment selskapet kastet sine øyne på. Men det var vanskelig å få en fot innenfor europeisk bilindustri. Løsningen kom i 1996 i form av fusjon med selskapet Induktionserwärmung Fritz Düsseldorf GmbH, som var tungt inne i tysk bilindustri. Det fusjonerte selskapet fikk navnet EFD Induction.

I 1998 kjøpte EFD Frankrikes største induksjonsselskap CFEI SA i Grenoble, og dermed hadde de også franske bilfabrikker på kundelisten. Senere har konsernet gjort flere oppkjøp og etablert produksjonsenheter i blant annet i Kina og India.

EFD-konsernet hadde i 2005 driftsinntekter på 684 millioner kroner og et resultat på 28,8 millioner. Antall ansatte var 689.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Av disse arbeider altså 110 i Skien. Den norske virksomheten bidrar meget bra i konsernsammenheng. Årsomsetningen i 2005 var 209,5 millioner kroner med et resultat på 32 millioner.Flere ben å stå på

- Det gode resultatet for den norske bedriften henger sammen med flere ting. Vi tok tidlig tak i effektivisering av produksjonsprosessen. Dessuten har vi mange ben å stå på, både i form av ulike produkter og ved leveranser til mange land. Vi blir dermed mindre konjunkturavhengige enn våre europeiske søsterselskaper, som i stor grad leverer herdeutstyr til en presset bilindustri, sier administrerende direktør Inggard Aa. Torvik. Han nevner også en stor ordre til Kina som også bidro meget positivt i 2005.Effektiv varme

Induktiv oppvarming benyttes på en rekke områder i industrien. Metoden er spesielt godt egnet der hvor det er krav til rask og kontrollerbar varme og god repeterbarhet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den viktigste grunnen til metodens popularitet er kanskje lavere energikostnader. I tillegg gir den også bedre kvalitet, raskere oppvarming og dermed økt produksjonsvolum. Metoden lar seg også forholdsvis enkelt plassere inn i automatiske produksjonslinjer. Dessuten blir arbeidsmiljøet for operatørene bedre enn ved tradisjonell oppvarming.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.