INDUSTRI

– Ikke svart stemning

IKKE BEKYMRET: Ole Martin Restad er klubbtillitsvalgt på Elkem Solar i Kristiansand. Han håper bedriften beholder kompetansen til tross for permitteringene.
IKKE BEKYMRET: Ole Martin Restad er klubbtillitsvalgt på Elkem Solar i Kristiansand. Han håper bedriften beholder kompetansen til tross for permitteringene. Bilde: Tormund Skinnarmo, FLT
Peder Qvale
19. okt. 2011 - 10:09

I et vanskelig solcellemarked der REC allerede har permittert rundt 600 ansatte og stengt flere fabrikker, opplever nå Elkem Solar i Kristiansand noe av det samme. De permitterer nå i første omgang 120 ansatte.

REC vurderer å legge ned norske fabrikker

Bedriften opplever i disse dager svikt i etterspørselen etter solcellesilisium, noe som gjør at produksjonen må innskrenkes og lagrene bygges ned.

Ingen overraskelse

Restad sier til Teknisk Ukeblad at utviklingen ikke var helt uventet.

– Dette er en situasjon som vi egentlig vi har sett har vært under oppseiling. Vi har sett at andre rundt oss har hatt problemer. Vi har håpet å ri det av, men nå må vi ta en pust i bakken og komme oss i gjennom dette i påvente av bedre tider. Vi besitter en prosess her som bør ha en økonomisk framtid, mener han.

Konkurransefortrinn

Det mener også Elkems direktør Trond Sæterstad.

– Jeg vil understreke at det er stor grunn til optimisme. Det er siden oppstart av fabrikken (bildet) demonstrert meget god utvikling når det gjelder produksjonsøkninger og kostnadsreduksjoner. Det vil fortsatt være god vekst i solenergimarkedet, og Elkem Solar har en teknologi som gjør at vi har et konkurransefortrinn i forhold til andre produsenter, sier han.

Elkem solgt for 12 milliarder

Bygger nytt

Ifølge bedriften selv skal tiden fremover brukes til å investere i økt kapasitet og gjennomføring av prosjekter som forbedrer Elkem Solars konkurransekraft.

– På den måten trygger vi arbeidsplassene for våre ansatte. Den svake markedssituasjonen gir oss muligheten til å gjennomføre prosjekter og investere i kapasitetsutvidelser som vil gi oss en enda bedre konkurranseposisjon når markedet snur, sier direktør Sæterstad.

Elkem Solars fabrikk i Kristiansand. Foto: Elkem Solar
Elkems fabrikk i Kristiansand. Elkem Solar

– Ikke svart stemning

Klubbtillitsvalgt Restad sier det blir spennende å se hva de permitterte ansatte nå gjør.

– Det er ikke umulig å få seg jobb andre steder. Men vi håper at vi fremdeles skal ha kompetanse hos oss. Det er en del av utfordringen. Men jeg vil si at det ikke er noe svart steming hos oss. Det er ikke noe stor depresjon rundt oss, sier han.

– En fjær i hatten

Frykter ikke kineserne

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.