INDUSTRI

Ikke redd for å overta i krisetid

Camilla Aadland
29. apr. 2009 - 07:06
Vis mer

Aasen ble Elkems nye sjef da Bjørn Wiggen gikk til Sapa fordi Ole Enger skulle bli sjef i REC.

Planen er at han skal fortsette å ha base i Kristiansand, men være i Oslo halvparten av tiden.– Hvordan er det å være sjef for både Solar og Elkem?

– Det er tidlig å komme med en god beskrivelse av det, men det blir kjempespennende. Solar er en viktig del av Elkem, og det er bra å ha den ballasten med seg, sier Aasen.

Egentlig skulle han ta imot Teknisk Ukeblad ved Elkems hovedkontor på Smestad i Oslo.

Men et uanmeldt besøk ved Elkem Solar på Fiskå, gjorde at det ble en telefonkonferanse i stedet.

For en sjef som skal dele tiden sin mellom to byer er det greit med slike alternativer.Bort med aluminium

Aasen begynte i et vaklende Elkem i 1990. Selskapet gikk gjennom en tøff periode, der utfallet ikke var gitt.

Etter en periode med vekst, overtar Aasen midt i finanskrisen. Han ser ikke mørkt på det.

– Jeg har vært i Elkem i snart 20 år. Dette er en syklisk bransje, og slike ting er vi vant med, sier han.

Aluminiumsdelen er solgt ut av Elkem, i en byttehandel mellom Orkla og Alcoa. Tilbake i Elkem er sol- og silisiumprodukter.

– Det får konsekvenser for strategien videre at vi ikke lenger holder på med aluminium. Vi blir et silisiumfokusert selskap, der Elkem Solar er spydspissen. Det åpner mange spennende muligheter. Det er klart at vi ikke er glad for at aluminiumsdelen er borte, den representerte mye viktig kompetanse. Men nå får vi muligheten til å fokusere på Solar, noe som er spennende, sier Aasen.

Skal kutte kostnader

– Hva er de største utfordringene for Elkem nå?

– Vi har to hovedutfordringer. Den ene er å få gjennomført en vellykket oppkjøring av fabrikken på Fiskå. Den andre er å gjøre tilpasninger til dagens markedssituasjon, slik som alle må i disse tider.

For å ta det første først: Fabrikken han snakker om er Elkem Solars nye silisiumfabrikk, som med hjelp av egenutviklet teknologi skal redusere strømforbruket i produksjonen med cirka 60 prosent. Oppkjøringen er i gang, og ifølge Aasen går det som planlagt. Innen utgangen av året er planen å være oppe i 60-70 prosents kapasitetsutnyttelse.

– Vi har noen oppstartsproblemer, men ingenting er alvorlig, sier han.

Permittert

Tilpasningene han snakker om er i gang, og rundt 200 av Elkems 2900 ansatte er permittert.

– Vi merker at etterspørselen etter produktene våre har falt mye på kort tid. Det viktigste tiltaket er å tilpasse produksjonen, og det har vi gjort gjennom permittering av personell og nedstengning av ovner. På sikt må vi tilpasse kostnadsnivået i selskapet. Det har ikke bare med finanskrisen å gjøre, men det at vi har blitt mindre. Dermed må vi redusere kostnader i støttefunksjoner og ikke administrere mer enn nødvendig, sier Aasen.

Han er med andre ord ikke redd for å kutte der det trengs, noe som kan være en fordel i disse tider.Solar upåvirket av krisen

– Vil det bli ytterligere reduksjoner fremover?

– Det er vanskelig å si, jeg håper å unngå det, men vi har ingen klare indikasjoner på at markedet vil snu ennå. Nå må vi først avvikle ferien, så får vi se det an i tredje kvartal.– Hvordan ser du på det å måtte være den som permitterer folk?

– Det er beklagelig at vi må gjøre slike tiltak, men det er vanskelig å unngå når det er et så dramatisk fall i etterspørselen. Stål- og bilindustrien er viktig for oss. Vi får håpe at det snur så fort som mulig.

Bra på Solar

Finanskrisen påvirker foreløpig ikke Elkem Solar, som produserer silisiummetall til solcelleindustrien.

– Solar merker ikke noe i denne fasen, men solindustrien generelt påvirkes. Det er en reduksjon i vekst i solbransjen nå, noe som er uunngåelig ettersom dette er en industri som doblet seg i fjor. Det er et enormt finansieringsbehov, og selv der, med gunstige subsidieordninger, må mange prosjekter utsettes, sier Aasen.

Elkem Solar har hatt sin første leveranse til kunde, og er allerede utsolgt ut 2011.

– Både salgsvolum og priser er avtalt for lenge siden, så det vil ikke bli noe stort problem, sier han.– Hva er det som er bra med å jobbe i Elkem?

– For min del er det et arbeidssted som har gitt mange utviklingsmuligheter. Det er fokus på teknologimuligheter i selskapet, og for en teknolog er det utviklende, sier sivilingeniøren.– Hvorfor sa du ja til sjefsjobben?

– Jeg er en person som alltid har trivdes med nye utfordringer. Det var vanskelig å si nei til en sånn utfordring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.