INDUSTRI

Hydro-trøbbel uten olje

Tore Stensvold
30. okt. 2007 - 11:18

Hadde det ikke vært for smarte valutasikringskontrakter, hadde det ikke vært mye resultat å vise til.

Det nye aluminiumsverket i Qatar blir også vesentlig dyrere.

Hydro la tirsdag fram resultater fir tredje kvartal der oljevirksomheten var utelatt.

Valutainntekter

I Hydros pressemelding står det med rene ord at finansposter redder resultatet hittil i år: Driftsresultatet gikk ned med 1.120 millioner kroner i tredje kvartal grunnet lavere aluminiumpriser målt i norske kroner og et sesongmessig lavere salgsvolum for selskapets nedstrømsvirksomhet. Nedgangen i driftsresultatet ble oppveid av en valutagevinst på 1.199 millioner kroner, i hovedsak knyttet til valutasikringskontrakter.

Inntjening før finansposter og skatt for "nye" Hydro beløper seg til 2.039 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 3.159 millioner kroner i andre kvartal i år og 2.147 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

Vyer

Eivind Reiten ser imidlertid framover:

– Tredje kvartal markerer starten for Hydro som et ledende aluminiumselskap med en unik energiportefølje som viktig konkurransefortrinn, sier Hydros konsernsjef Eivind Reiten, ifølge pressemeldingen.

– Vi har vært gjennom en periode med store endringer og er nå klare for videre vekst med fortsatt fokus på førsteklasses drift i alle deler av vår virksomhet. Vi vil bygge på Hydros norgesbaserte kompetanse og tradisjoner, med verden som vårt marked. Jeg har store ambisjoner for Hydro, sier Reiten.

Isvann

Framtidsutsiktene Hydro viser til, er imidlertid ikke rosenrøde. Bortsett fra forsatt kraftig vekst i Kina, viser nøkkelindikatorene svakere vekst i alle viktige regioner. Industriveksten i Europa er ventet å avta noe mot slutten av året.

De økonomiske utsiktene for Nord-Amerika er fortsatt svake. Kina fortsetter sin raske utvikling, med en industriproduksjon som i øyeblikket vokser med rundt 16-18 prosent i året.

Qatar-smell

Hydros produksjon av primæraluminium gikk noe ned i tredje kvartal etter nedleggelsen av smelteverket Stade i Tyskland og Søderberg-linjen i Årdal.

I Qatar øker regningen for Qatalum. Anlegget, som Hydro eier i et 50-50 joint venture med Qatar Petroleum, blir 800 millioner dollar dyrere. Et presset bygg- og anleggsmarked medfører dyrere kontrakter.

Hele anlegget er opprinnelig beregnet å koste 4,8 milliarder dollar, skal stå ferdig mot slutten av 2009. Hydro regner med at Qatalum vil gi et vesentlig tilskudd av kostnadseffektiv produksjonskapasitet.

Energisk

Energiområdet til Hydro er grønt, men tjente ikke penger på økt produksjon i tredje kvartal.

Hydro opplyser at kraftproduksjonen var på 3,3 TWh i tredje kvartal. Dette er 20 prosent høyere enn i kvartalet før og 71 prosent høyere enn i tredje kvartal 2006. Men økningen i produksjonen ble mer enn oppveid av en betydelig lavere gjennomsnittlige spotpriser.

Nordiske spotpriser falt med 14 prosent sammenlignet med andre kvartal 2007 og med 68 prosent sammenlignet med tredje kvartal 2006.

Sol og silisium

Hydros virksomhet innen solindustrien øker. I USA har Hydro sikret seg 23 prosent i selskapet Ascent Solar Technologies Inc. Selskapet baseres seg på solceller med tynnfilmteknologi. Hydro eier også 16 prosent i Alf bjørseth-selskapet Norsun AS. Selskapet overtar deler av fabrikkområdet i Årdal der det skal produsere silisiumskiver.

Mindre oppmerksomhet har det vært rundt Hydros andel på 49 prosent i HyCore ANS, som er et samarbeid med belgiske Umicore SA for utvikling av nye og kostnadseffektive produksjonsprosesser for silisium til solceller.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.