INDUSTRI

Hydro på vei opp

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg forventer at Qatalum er i full drift i løpet av året.
Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg forventer at Qatalum er i full drift i løpet av året. Bilde: HALVOR MOLLAND
Camilla Aadland
27. juli 2010 - 09:28

Resultatet for andre kvartal er på 1.110 millioner, en forbedring fra 688 millioner kroner i første kvartal.

– De solide resultatene skyldes høyere salgsvolum, fortsatt gode marginer og stram kostnadskontroll i et sesongmessig sterkt kvartal. Dette kvartalet bekrefter Hydro som en sterk aktør i markedet, sier konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg, i en pressemelding.Bedre priser

Høyere aluminiumpriser, videre forbedring i aluminavirksomheten og større salgsvolumer nedstrøms har bidratt betydelig til kvartalsresultatet, melder selskapet.

Den trinnvise oppstarten av Qatalum fortsatte i løpet av kvartalet, og om lag 48 prosent av de 704 cellene var i drift ved utgangen av juni 2010.Quatalum for fullt i år

Planen er at anlegget skal være i full drift i løpet av året.

– Vi forventer full produksjon ved Qatalum og at overtagelse av Vales aluminiumvirksomhet er sluttført i fjerde kvartal. Disse milepælene vil styrke Hydro i alle deler av verdikjeden, og vil gjøre oss til et enda mer robust selskap i en sterkt voksende industri, sier Brandtzæg.Frykter dårligere halvår

Så langt går Qatalum med tap og vil trolig gjøre det også neste kvartal.

– Qatalum priser produksjonen med en måneds etterslep i forhold til prisene på LME. Som følge av dette ventes det at nedgangen i aluminiumprisen i andre kvartal 2010 vil påvirke Qatalums resultater negativt i tredje kvartal 2010, melder Hydro.

Hydro venter også at resultatene i alumina- og råvarevirksomheten vil gå ned i andre halvår i år på grunn av lavere aluminapriser og høyere råvarekostnader.Mindre vannkraftproduksjon

Lite snø i Sør-Norge har ført til liten etterfylling av Hydros magasiner. Som følge av dette ventes det at kraftproduksjonen vil holde seg på et lavt nivå i tredje kvartal, dersom det ikke kommer mer nedbør enn normalt.

I andre kvartal var resultatet for Hydro Energi vesentlig lavere enn i kvartalet før, grunnet betydelig lavere vannkraftproduksjonNedstengningskostnader?

Hydro har i løpet av 2009 gjort kutt i produksjonskapasiteten og redusert produksjonen ved flere anlegg, blant annet i Sunndal.

Det er fremdeles usikkert hva som vil skje med de nedstengte ovnene, men det ser ut til at Hydro holder alle muligheter åpne.

– Dersom det viser seg å bli nødvendig å foreta permanent nedstengning av anlegg der produksjonen nå er midlertidig redusert, vil det påløpe betydelige nedstengningskostnader i tillegg, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.