INDUSTRI

Hydro kutter enda mer

Fortsatt trange tider gjør at Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg må kutte enda mer kostnader.
Fortsatt trange tider gjør at Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg må kutte enda mer kostnader.
Trond Gram
2. des. 2009 - 12:14

– Hydro reagerte raskt på den pågående krisen ved å iverksette en rekke solide og effektive tiltak som har styrket vår posisjon betraktelig sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en melding.

Han viser til svak etterspørsel etter aluminium og aluminiumprodukter, som kombinert med en sterk norsk valuta krever enda sterkere virkemidler for å redusere kostnadsnivået.

Reduserer frem til 2012

Nå lanserer selskapet et nytt «kostnadsforbedrende program» for å redusere driftskostnadene med 100 dollar per tonn primæraluminium i 2012 sammenlignet med 2009-nivå. 90 prosent av dette skal tas de neste to årene.

Samtidig er det klart at selskapet kommer til å trappe ned investeringene betydelig. I 2010 er de samlede investeringene ventet å bli 5,3 milliarder kroner, ned fra 10,2 milliarder kroner i 2009. Dette inkluderer

Vedlikeholdsinvesteringer blir ytterligere redusert fra om lag 3,0 milliarder kroner i 2009 til om lag 2,5-3,0 milliarder i 2010.

– Oppmuntrende på lang sikt

Hydrosjefen er likevel ikke helt pessimist. I meldingen gir han uttrykk for optimisme når det gjelder de langsiktige utsiktene for aluminium, ettersom aluminiumprodukter bidrar til å gjøre biler lettere og bygninger mer energieffektive, og åpner opp for nye forretningsmuligheter gjennom hele Hydros verdikjede.

– Vårt langsiktige perspektiv for aluminium er oppmuntrende. Aluminium vil spille en stadig viktigere rolle i en verden med begrenset tilgang på energi. Hydros teknologiske fortrinn og ledende metallurgiske kompetanse gir oss en solid plattform til å kunne dra nytte av lovende vekstmuligheter både oppstrøms og nedstrøms, sier Brandtzæg.

Fulle lagre - lave priser

Hydro-sjefen viser i sin presentasjon på selskapets kapitalmarkedsdag til at aluminiumslagrene har steget til rekordnivå, og var på oppunder fem millioner tonn i september. Samtidig har aluminiumsprisen falt fra mer enn 3000 dollar per tonn på sensommeren i fjor, til 2000 dollar i dag.

Resultatet er en at underliggende resultat før skatt har falt med rundt syv milliarder kroner, til minus 1,9 milliarder etter årets ni første måneder.

Totalt er antall ansatte redusert med 4500 siden i fjor, bildelproduksjonen er solgt og produksjon er stengt av.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.