BYGG

Hydro kjøper spansk byggindustri

SPANSKE FASADER: Nå vil Hydro ha en del av det voksende spanske markedet, derfor har selskapet kjøpt Alumafel, som blant annet lager fasadesystemer.
SPANSKE FASADER: Nå vil Hydro ha en del av det voksende spanske markedet, derfor har selskapet kjøpt Alumafel, som blant annet lager fasadesystemer.Bilde: Alumafel

Mesteparten av Alumafels virksomhet er lokalisert i den nordlige delen av Spania.

Det største produksjonsanlegget, i Miranda, har to ekstruderingspresser, et lakkeringsanlegg og et fullautomatisert sentralt lageranlegg som betjener 12 regionale distribusjonssentre i Spania.

Kjøpet omfatter også en industriell handelsvirksomhet i Vitoria og majoritetsinteresser i et anodiseringsanlegg.

Vil vokse mer

Overtakelsen er et nytt skritt i å styrke Hydros posisjon som leverandør av byggsystemer i aluminium.

– Vi har klare ambisjoner om å vokse. Dette er et eksempel på vekst gjennom oppkjøp, men vi har også klare planer om organisk vekst, sier Ole Johan Sagafoss, pressekontakt i Hydro.

– Definitivt store ambisjoner, legger han til.

Omstrukturering

De siste to årene har Aluminium Produkter gjennomgått en vellykket omstrukturering. Spesielt den europeiske profilvirksomheten og byggsystemvirksomheten leverer meget gode resultater.

Innen byggsystemer har Hydro også Wicona i Tyskland, Technal i Frankrike og Donal i Italia. Alle selskapene skal fortsette under eget navn og med de hovedmarkedene de har i dag.

– Siden alle er Hydro-selskaper blir det en viss samkjøring, men vi skal utvikle alle på eget grunnlag og innen de segmentene de dekker, sier Sagafoss.

Kjøpet av Alumafel forutsetter godkjenning av spanske konkurransemyndigheter. Endelig avklaring er ventet i slutten av juni.

Integrerte solarløsninger

Prisen Hydro betaler er 77 millioner euro, før netto rentebærende gjeld. I 2007 leverte Alumafel om lag 10.000 tonn byggsystemer. Selskapet leverte også 3.000 tonn ekstruderte profiler og 5.000 tonn plater. Dette inkluderer leveranser også til Portugal, Frankrike og Nord-Afrika.

Alumafels omsetning i 2007 var 110 millioner kroner. Selskapet har vel 500 ansatte. Spania er i dag Vest- Europas nest største marked for byggsystemer med et samlet volum på 140.000 tonn. Bare det italienske markedet er større.

I søkelyset

– Vi har hatt Alumafel i kikkerten en god stund. Selskapets merkevareprofil og resultater har vært meget gode, og kundene er lojale, sier Lars Hauk Ringvold i en pressemelding. Ringvold leder Hydros byggsystemvirksomhet.

Integrert sol

– Hydro vil med dette også være godt rustet for å ta en solid andel av det interessante og voksende markedet for byggsystemer med integrerte solarløsninger gjennom å kunne tilby de mest attraktive merkevarene til arkitekter og byggherrer i det spanske markedet.

Kjøpet av Alumafel kommer mindre enn en måned etter at Hydro overtok pressverket Expral utenfor Madrid.

Med oppkjøpet av Alumafel vil Hydro få mer enn 1200 ansatte i Spania. De fleste av dem arbeider innenfor selskapets videreforedling av aluminium, først og fremst utvikling og produksjon profiler, valsete produkter og byggsystemer.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.