INDUSTRI

Hydro dras inn i rådyr rettssak

Hydro har samarbeidet med Talco i Tadsjikistan siden 1993, avbrudt flere ganger av borgerkrig og maktkamp.
Hydro har samarbeidet med Talco i Tadsjikistan siden 1993, avbrudt flere ganger av borgerkrig og maktkamp.Bilde: VESLEMØY NESTVOLD

Dette er saken:

  • 1993: Hydro inngikk bytteavtale med TadAZ i 1993, Hydro leverte alumina og fikk aluminium i retur. Avtalen ble avsluttet på grunn av en borgerkrig som herjet til 1997.
  • 1998: Kontakten gjenopptatt gjennom en avtale med det Guernsey-selskapet Ansol som leverte alumina til TadAZ, fikk aluminium tilbake og solgte det videre til Hydro.
  • 2004: Hydro og Ansol skvises ut, Rusal overtar etter at Vladimir Putin lovet betydelige investeringer under et besøk høsten 2004. Beskyldninger om underslag dukker opp mot Ansol.
  • 2005: Hydro krever erstatning på totalt 145 millioner dollar for manglende leveranser av aluminium. To dom i London går i Hydros favør i 2005 og 2006.
  • 2006: 20. desember melder Hydro at de har inngått nye avtaler med TadAZ (som nå bytter navn til Talco). Det innebar en løsning av tvisten ved voldgiftsdomstolen i London som Hydro vant i 2005. Avtalen er konfidensiell.

Hydro er i ferd med å bli dratt inn i et av Storbritannias dyreste juridiske bikkjeslagsmål noensinne. I High Court of London krangler det statseide tadsjikiske smelteverket Talco med en tidligere samarbeidspartner om påstått underslag av flere hundre millioner kroner.

Talcos desidert største kunde gjennom en årrekke er Norsk Hydro, som siden 1993 har smeltet om alumina til aluminium på smelteverket.Søksmål mot søksmål

Talco mistenker en tidligere samarbeidspartner, Guernsey-registrerte Ansol, for å ha svindlet til seg flere hundre millioner dollar, og beskyldte i en rettssak i 2005 Hydro for å bidra til at det kunne skje. Frem til 2004 håndterte Ansol Talcos kommersielle drift og leverte alumina som ble smeltet om til aluminium for Hydro.

Ansol har på sin side levert inn et motsøksmål med det for øye å finne ut hvor penger betalt fra Hydro til Talco har tatt veien.

Hydro gjør ikke forretninger direkte med Talco, men gjennom selskapet Talco Management Limited (TML), registrert på skatteparadiset De britiske jomfruøyene.Betydelige beløp borte

Ansol hevder betydelige summer betalt fra Hydro til TML har forsvunnet ut av dette selskapet og ned i lommene på folk i kretsen rundt landets president, Emomalii Rahmon. Det forsøkes nå belyst i rettssalen i London og sjefer i Hydro kan bli innkalt som vitner.

– Skulle det komme innkalling til personer i Hydro og de er forpliktet til å stille, legger vi til grunn at de vil avgi vitneforklaring, bekrefter Halvor Molland, pressetalsmann i Norsk Hydro.

Samtidig er Det internasjonale pengefondet (IMF) i ferd med å foreta en full gjennomgang av regnskapene til Talco. Manglende gjennomsiktighet og dermed muligheter for korrupsjon og underslag er årsaken.

IMF krevde tidligere i år tilbakebetalt store lån gitt til bomullsindustrien. Penger Tadsjikistan ikke kunne gjøre rede for hvor hadde blitt av, etter at det ble oppdaget at rapporter til IMF var forfalsket.Pengefondet gransker

Nå har pengefondet fattet interesse for Talco også. Selskapet Hydro har hatt gjort forretninger med siden 1993.

– Vi har bedt Tadsjikistans regjering om å gå ut med et anbud på en revisjon av Talcos finansielle operasjoner i 2007, forteller IMFs stedlige representant i Tadsjikistan, Luc Moers, til Teknisk Ukeblad. IMF ønsker at et internasjonalt anerkjent revisjonsfirma skal foreta gjennomgangen.

IMF er bekymret for manglende gjennomsiktighet i Talcos regnskaper og forretningsdrift.

– Talco er det største statlige selskapet i Tadsjikistan, med stor innflytelse på regjeringens budsjetter, men finansene er ikke gjennomsiktige, legger han til. Hydro er dermed landets største kilde til eksportinntekter.– Revisjon øker innsyn

Hydro er fornøyd med at IMF nå gransker pengestrømmene i Talco. Selskapet avviser at de er part i dette, men selskapet har ikke motforestillinger mot at pengestrømmene belyses rettslig og av IMF.

– At det gjennomføres revisjoner i selskaper, øker innsyn og offentlighet rundt transaksjoner, noe vi også arbeider for, kommenterer Halvor Molland.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.