INDUSTRI

Hver fjerde maskin står

-Selv om vi nå gjennomgår den mest krevende perioden aluminiumindustrien noen gang har sett, har vi oppnådd svært positive effekter av de kostnads- og kapasitetsjusteringene vi har gjennomført, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.
-Selv om vi nå gjennomgår den mest krevende perioden aluminiumindustrien noen gang har sett, har vi oppnådd svært positive effekter av de kostnads- og kapasitetsjusteringene vi har gjennomført, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. Bilde: Trond Gram
Camilla Aadland, Per Erlien DalløkkenCamilla Aadland, Per Erlien Dalløkken
22. juli 2009 - 09:49

Norsk Hydro har svart på krisa i aluminiumsindustrien ved å kutte produksjonen med 460.000 tonn primæraluminium i året.

26 prosent på ett kvartal

Stengningen er utført nå i andre kvartal og tilsvarer 26 prosent av tonnasjen til selskapet i fjor. Hydro har stått for sju prosent av produksjonskuttene i verden.

Men fortsatt er situasjonen at råvarene blir stående på bakrommet:

– Lagrene har økt med 1 million tonn dette kvartalet. Til sammen er det 4,5 tonn aluminium på LME-lagrene. Det tilsvarer det som var etter Sovjetunionens fall, og reflekterer at det produseres for mye aluminium i verden, påpekte konsernsjef Svein Richard Brandtzæg da han presenterte tallene for andre kvartal i dag.

Qatalum nesten ferdig

Parallelt med de voldsomme kuttene, er Norsk Hydro i ferd med å fullføre et av verdens største aluminiumsverk i Qatar.

Verket skal neste år kunne produsere 585.000 tonn primæraluminium. Det tilsvarer over to prosent av verdensproduksjonen. Hydro eier halvparten.

Qatalum er 84 prosent fullført ved utgangen av juni og i rute for oppstart rundt slutten av året, varsler selskapet som dermed satser på at uværet skal være overstått i 2010.

– Vi ser økt etterspørsel ved utgangen av andre kvartal, men det er også sesongmessige svingninger, og vi kan ikke regne med at den effekten fortsetter, sa Brandtzæg under presentasjonen.

4.500 forsvinner

Hydro hadde et negativt driftsresultat på 618 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med et tap på 493 millioner kroner i første kvartal.

Den svake verdensøkonomien bidrar til fortsatt historisk lave aluminiumsmarkeder. Aluminiumsprisen er redusert med 50 prosent, og har vært på 1.470 dollar dette kvartalet.

Samtidig påpeker Hydro at de har oppnådd svært positive effekter av de kostnads- og kapasitetsjusteringene som er gjennomført.

Dette gir en innsparingseffekt på 7-800 millioner kroner neste år. Til sammen vil Hydro redusere bemanningen med 4.500 stillinger innen utgangen av 2009 sammenlignet med midten av 2008.

Skjermer F&U

– Vi er fortsatt forsiktige når det gjelder utsiktene for den globale etterspørselen etter aluminium i andre halvår, som normalt er sesongmessig svakere enn de foregående seks månedene, og vi vil fortsette vårt program for kostnadsreduksjoner. Med den betydelige reduksjonen vi har gjort i driftskapitalen, reduserte innsatskostnader og styrkede markedsposisjoner er vi godt posisjonert til å utnytte muligheter, sier Brandtzæg.

Han understreker at de ikke har redusert budsjettene for forskning og utvikling.

Usikre utsikter

Markedssituasjonen framover kommenteres i kvartalsrapporten slik:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Aluminiumprisene ser ut til å ha flatet ut på et historisk lavt nivå etter en liten oppgang som fulgte et av de kraftigste fallene som noen gang er registrert. Viktige sluttmarkeder, spesielt bygg og anlegg og transport, er fortsatt svake.

Aluminiumprisene er ventet å holde seg på et lavt nivå, men det er fortsatt begrenset visibilitet framover og betydelig usikkerhet knyttet til utviklingen.

Det globale forbruket av primæraluminium, unntatt Kina, kan falle med 15-20 prosent i 2009 fra et forbruksnivå på 25 millioner tonn i 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.