INDUSTRI

Hjellegjerde unngår konkurs

ENIGHET: Flertallet av aksjonærene har blitt enige med Intersil.
ENIGHET: Flertallet av aksjonærene har blitt enige med Intersil. Bilde: Nils Harald Ånstad / Sunnmørsposten
6. aug. 2010 - 09:06

Hjellegjerde

  • Otto og Mindor Hjellegjerde startet den første møbelproduksjonen i kjellerlokalet til familien Hjellegjerde i 1941 i Sykkylven i Møre og Romsdal.
  • Møbelprodusenten har i dag fabrikker i Norge, Litauen og Thailand.
  • Bedriften har den siste tiden hatt store økonomiske problemer.
  • En generalforsamling 26. juli avviste styrets forrige forslag til en rettet emisjon mot Rogaland-bedriften Interstil AS.
  • Det nye budet var hevet til 20 millioner kroner, tilsvarende den forfalte gjelden selskapet hadde til DnB NOR.
  • Å akseptere emisjonen var det eneste alternativet det gjeldstyngede møbelselskapet hadde til å begjære seg konkurs.
  • Styret var avhengig av en forhåndsaksept fra aksjonærene for å kunne kalle inn til en ny generalforsamling. Långiverne, DnB NOR, satte frist til 20. august med å få forsikring om at selskapet ikke ville gå til skifteretten.
  • Med Interstils oppkjøp er rundt 400 arbeidsplasser er reddet, av disse 70 i Sykkylven.

(©NTB)

Styret i Sykkylven-bedriften slet lenge på overtid for å sikre det nødvendige to-tredelsflertallet for å si ja til tilbudet fra Rogaland-selskapet Interstil om å gå inn med 20 millioner. Emisjonen vil gi Interstil en eierandel på drøyt 90 prosent.

Da industrieier Hans Preben Mehren kjøpte seg opp til 4,5 prosents aksjeandel onsdag, hadde selskapet 67 prosent av aksjonærene med seg. Men stor omsetning av Hjellegjerde-aksjen på børsen de siste dagene gjorde allikevel at det ble en kamp om prosenter, formaliteter og krav fra småaksjonærene for styreleder Lars Buer.

Etter å ha jobbet ytterligere halvannet døgn på overtid, vedtok styret fredag å innkalle til ekstraordinær generalforsamling med visshet om at den rettede emisjonen mot Interstil AS denne gangen vil bli vedtatt.

– Trengs store endringer

De ansatte i Hjellegjerde kan dermed puste lettet ut over at de har en jobb å gå til også i neste uke. Hallvard Sandvik, ansattrepresentant i styret, er glad for avgjørelsen, men påpeker at kampen for å redde Hjellegjerde bare så vidt er i gang.

– Vi har fått forhindret umiddelbar nedleggelse, men vi kan ikke feire lenge. Det er ikke sikkert denne løsningen er god på lang sikt. Bedriften har produsert store underskudd over flere år, og det trengs en helomvending i måten vi jobber på, sier Sandvik til NTB.

Da den opprinnelige fristen gikk ut natt til onsdag var den kriserammede hjørnestensbedriften langt fra målet. Aksjonærene God Driv AS, Norinvest Ltd og Brutel AS, som til sammen utgjør rundt 57 prosent av aksjene i selskapet, hadde allerede avgitt sine forhåndsaksepter tirsdag.

Ville redde Sykkylven

Det nye tilbudet fra Interstil var økt til 20 millioner kroner, og Interstil hadde dessuten hevet tilbudet fra 5 til 15 øre per aksje i det etterfølgende pliktige tilbudet til eksisterende aksjonærer.

Mehren Holding kommer ifølge E24 bare til å få igjen om lag halvparten av de 500.000 han kjøpte aksjer for, men han var ikke i tvil om at det var riktig å gjøre det.

– For det første eier jeg en fabrikk som heter Sandella, som er en stor leverandør til Hjellegjerde. Det er viktig for oss å bevare kundeforholdet. For det andre har jeg tro på dette opplegget, og det er ekstremt viktig for Sykkylven at Hjellegjerde består, sa Mehren til E24 onsdag.

Ansatte frykter kutt

Med oppkjøpet har møbelprodusenten fått slettet gjelda si, men Sandvik mener det må tilføres både betydelig kapital og nytenkning fra den nye eieren for å klare omstillingsprosessen.

Både Hjellegjerde og Interstil har i dag mye av sin produksjon i utlandet.

– Frykten for ytterligere nedbemanning er fortsatt til stede. Mange i bransjen har etter hvert blitt allergiske mot å produsere møbler i Norge, så vi er jo bekymret for at det skjer flere kutt i produksjonen på Sykkylven, sier Sandvik.(©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.