INDUSTRI

– Historisk prisfall

Trond Gram
10. des. 2009 - 11:40

Yara kom fra en situasjon hvor sterk økonomisk vekst økte etterspørsel etter mat. De globale gjødselsprisene økte til rekordnivåer, og produksjonen gikk for full kapasitet for å møte etterspørselen.

Elendig halvår for Yara

I fjor høst opplevde selskapet et historisk fall i gjødselpriser og leveranser, som ble møtt med kutt i produksjonen og kostnadene. Nå merker konsernsjef Jørgen Ole Haslestad at markedet er i ferd med å snu.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Etterspørselen tar seg opp

– De siste månedene har vi sett at etterspørselen etter nitrogengjødsel tar seg opp, og markedet har snudd fra å være midlertidig overforsynt til å bli stramt. NPK er imidlertid fortsatt Yaras mest utfordrende område siden bøndene fortsetter å utsette kjøp som følge av høye kalipriser, sier han i en pressemelding sendt ut i forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag.

– De langsiktige underliggende driverne for gjødseletterspørsel er streke siden globalt kornforbruk har vist seg å være robust gjennom det siste årets makroøkonomiske nedbremsing, noe som nødvendiggjør fortsatt forbedring i jordbruksproduktivitet framover, sier Haslestad.

Reduksjon i klimagassutslipp

Ifølge ham representerer økt effektivitet i jordbruket en betydelig mulighet for reduksjoner i utslipp av klimagasser. Han viser til at Yara har produkter og kompetanse som er vesentlig for å oppnå dette, samt miljøprodukter i Industrisegmentet for å redusere luftforurensning slik som NOx.

Haslestad peker på en forbedret kostnadsposisjon det siste året, og at etableringen av samarbeidsselskapet i Libya øker Yaras andel av gass forsynt fra lavkostnadsområder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.