INDUSTRI

Her skal vinen flomme

AUTOMATISK TOG: Til venstre i dette bildet kan man skimte monorail-linjen, hvor små fartøy skal frakte flasker og annet materiell rundt om i bygget.
AUTOMATISK TOG: Til venstre i dette bildet kan man skimte monorail-linjen, hvor små fartøy skal frakte flasker og annet materiell rundt om i bygget.Bilde: Peder Qvale
Peder Qvale
31. okt. 2011 - 07:18

Arcus-Gruppen

Arcus-Gruppen AS er Norges største aktør innen produksjon, salg og distribusjon av vin og brennevin. Selskapet er representert i alle de nordiske landene. Hovedeier er det svenske investeringsselskapet Ratos.

Selskapet er kjent for merkevarer som blant annet Vikingfjord, Braastad Cognac og Linie Aquavit.

Hovedkontoret er på Hasle i Oslo, men bedriften flytter til Gjelleråsen like øst for Oslo sommeren 2012. Det nye vin- og brennevinsanlegget blir Nord-Europas mest moderne.

GJELLERÅSEN: Ikke bare blir det moderne, det blir også stort.

Når det blir ferdigstilt i 2012, tilsvarer det 46.000 kvadratmeter store bygget samme flate som seks fotballbaner.

Monorail

Dermed blir det plass til et helt nytt prosessanlegg for brennevin, nye tanker, nytt tapperi, og et moderne distribusjonsanlegg – noe som vil gjøre produksjonen mer automatisert enn den er i dag.

Blant annet blir det bygget en monorail-linje i deler av bygget hvor små kjøretøy skal frakte flasker og annet materiell rundt omkring.STORT: Det nye anlegget på Gjelleråsen ligger naturskjønt til i Nittedal kommune.
STORT: Det nye anlegget på Gjelleråsen ligger naturskjønt til i Nittedal kommune. Peder Qvale

– Norges største barskap

Arcus-gruppen importerer og tapper i dag egne viner, men produserer i tillegg kjente merkevarer som Vikingfjord og Braastad Cognac.

I tillegg legger de Linie Aquavit på eikefat, sender den ut på reisen over ekvator, før de tar den imot igjen, lagrer den – og senere tapper den på flaske.

Et slikt arbeid krever plass, spesielt når det gjelder lagringen. Det nye anlegget på Gjelleråsen inneholder derfor et av landets største høyvarelager, hvor det er plass til 33,000 paller vin og brennevin.

– Jeg kaller det Norges største barskap, smiler Erik Bern, som er prosjektdirektør for utbyggingen.Moderne sikkerhet

Lagring av så mye vin og brennevin medfører en eksplosjonsfare. Høyvarelageret er derfor splittet i to, i tillegg til at de nyeste og mest avanserte sikkerhetsløsningene som finnes på markedet har blitt implementert i bygget.

Prosjektdirektør Bern sier det er en fordel at de nå får skreddersy bygget etter bedriftens egne behov.

– Det er vi som kan og vet hvordan man produserer akevitten vår. Nå setter vi sammen og designer linjer sammen med leverandører. Dette bygget blir “state of the art” for produksjonen vår, forteller han.AMBISIØS: Prosjektdirektør Erik Bern håper det nye anlegget på Gjelleråsen skal gjøre Arcus-gruppen til Nordens mest effektive produsent av vin og brennevin.
AMBISIØS: Prosjektdirektør Erik Bern håper det nye anlegget på Gjelleråsen skal gjøre Arcus-gruppen til Nordens mest effektive produsent av vin og brennevin. Peder Qvale

Over milliarden

En slik individuell tilpasning koster. Prosjektet har en kostnadsramme på 1,1 milliarder kroner, og koster i snitt mellom 30–35 millioner å ha i gang månedlig. Går alt etter planen flytter all virksomheten fra Hasle til Gjelleråsen sommeren 2012.

Bern håper nå å unngå utsettelser på prosjektet.

– Bank i bordet: Alt har gått etter planen. Vi er i en spennende fase nå, hvor utstyret er satt på plass. Testingen av dette begynner snart og varer utover neste år, forteller han.

– Hva er målsettingen deres med dette bygget?

– Vi skal være Nordens mest effektive produsent av vin og brennevin, samt på distribusjon, sier Bern.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.