INDUSTRI

Håndterer møbeldata mer effektivt

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
28. juni 2007 - 07:07

Hjellegjerde er i økende grad blitt en internasjonal bedrift, og behovet for en effektiv håndtering av produktdata er blitt et viktig tema.

– Vi ser for oss en langt bedre strukturering av alt underlag vi har for vår produksjon. Det er helt vesentlig for oss. Det blir f.eks. mye lettere å se hva som er siste versjon av tegninger, sier utviklingssjef Odd Drotninghaug hos Hjellegjerde.Suksess

Under merkenavnet Fjords opplever Hjellegjerde stor suksess internasjonalt og vil med PDM-løsningen (Product Data Management) effektivisere prosessene. For å innføre systemet har de inngått samarbeid med Technia, en av de store leverandørene av PDM- og PLM-løsninger (Product Lifecycle Management) i Norden. For løsningen til Hjellegjerde bruker de systemet Enovia SmarTeam fra Dassault Systèmes.For små og mellomstore

– PDM og PLM er blitt mer modent og passer nå bra for bedrifter av Hjellegjerdes størrelse. Det er svært gledelig at små og mellomstore bedrifter kan dra nytte av slike verktøy uten at det koster for mye, sier direktør Tore Brathaug i Technia AS.

PDM-systemet blir en samarbeidsplattform mellom designere, utviklere og produksjon og muliggjør raskere og bedre samarbeid på ulike steder og i ulike land. Enovia SmarTeam håndterer data knyttet til produktene på en sikker måte og gjør dem effektivt tilgjengelig for alle involverte.

Datasystemet skal håndtere 3D DAK-data fra designeren, skisser, kravdokumenter, brosjyrer og knytte det sammen i komplette produktstrukturer som underlag for produksjon. For Hjellegjerde vil det i første rekke være ønskelig å kunne håndtere 3D-DAK data fra konstruksjonsprogrammet SolidWorks og produktrelatert informasjon.Styrer bedre

– Nå kan vi enklere administrere hvem som får autorisasjon til å gå inn for å endre på tegninger. Det kan vi nå styre på en langt bedre måte, sier Drotninghaug.

– Det blir mye arbeid å få alt inn i systemet, men vi tror at vi likevel i etterkant vil spare tid, sier han. Med PDM-systemet blir det langt lettere for servicefolkene som kan gå rett inn i systemet og finne all informasjon på ett sted.Avliver myte

Tore Brathaug og Ketil Aamold i Technia prøver å avlive myten om at PLM er bare for store bil- og flyprodusenter. – Disse var riktignok de første som begynte å bruke dette verktøyet, men nå er teknologien blitt mer moden og du får ting mer rett ut av boksen slik at det er ikke er så tidkrevende å sette opp et system, sier Aamold.

– Det er viktig å forbedre produkthåndteringen med mange varianter. Dessuten er det viktig å stole på at informasjonen er viktig. Her er det at PDM eller PLM kommer inn, sier Brathaug. Et typisk system for en små og mellomstor bedrift kan det ta ti arbeidsdager å få på plass.

Technia er en nordisk bedrift med hovedbase i Sverige. Den norske delen startet allerede i 1994. I dag teller den norske staben ti ansatte og er i kraftig vekst. For ett år siden var staben bare det halve. Nordiske Technia omsatte i fjor for 160 millioner kroner og i år ventes det å stige til 200.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.