INDUSTRI

Halve Siemens AS kan bli solgt

Omleggingen gjelder de om lag 1400 ansatte i divisjonen for elektrotekniske installasjoner, og skyldes omprioriteringer fra det tyske moderkonsernet Siemens AG.

Divisjonen har 20 lokalkontorer i rundt om i landet, omsatte for 1,6 milliarder kroner forrige år, og har i den seneste tiden blant annet Operaen i Bjørvika, St. Olavs Hospital og nye Ahus på porteføljen.

Avgjøres til høsten

Ansatte og inngåtte oppdrag vil fra og med tirsdag høre under Siemens Installation AS, inntil videre et heleid datterselskap av norske Siemens AS.

– Til høsten vil vi ta en beslutning når det gjelder det framtidige eierskapet. Alternativene er å beholde det som datterselskap, skaffe en partner, eller selge selskapet fullt og helt, sier divisjonsdirektør Ove Guttormsen til tu.no.

Han vil få tittelen administrerende direktør i det nye selskapet Siemens Installation AS.

Omleggingen betyr ikke oppsigelser eller skifte av arbeidssted for noen av de ansatte.

Venter på rettssak

Omleggingen medfører en bonuseffekt for Siemens: Om det nye selskapet blir solgt til høsten, vil Siemens AS dermed også ha dempet risikoen for masseoppsigelser i etterkant av en eventuell kommende rettslig smell.

Overfaktureringssaken mellom datterselskapet SBS og Forsvaret er stadig uavklart, og kan lede til voldsomme konsekvenser for det norske morselskapet.

Les også: Klart for Siemens-drama i retten

En bedrageridom betyr trolig karantene fra offentlige oppdrag, et tap på omtrent 40 prosent av Siemens AS' samlede omsetning og sette et tusentall arbeidsplasser i fare.

Les også: I dag gambler Siemens med sine ansatte

Styrt fra Tyskland

Siemens' installasjonsdivisjon har nær halvparten av sin oppdrag fra det offentlige. Men dette er ikke bakgrunnen for endringene, forsikrer divisjonsdirektør Ove Guttormsen.

– Omleggingen skyldes utelukkende det tyske moderkonsernet Siemens AGs globale strategi, som spisser satsingen inn rundt områdene industri, helse og energi. Siemens Installasjon var ikke en del av det bildet, sier han til tu.no.

Guttormsen forklarer at hans divisjon fikk valget mellom omstilling, nedleggelse eller å bli skilt ut. Valget ble naturlig nok det siste.

– Den samme prosessen skjer i Østerrike, det eneste landet utover Norge der Siemens har satset tungt på installasjon, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.