INDUSTRI

Gruve-triumf for Kristoffersen

SOLSTRÅLER: Kristin Christoffersen i Longyearbyen Lokalstyre, og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl Eirik-Schjøtt Pedersen, strålte for gruve-ja i den mørkeste tiden av året.
SOLSTRÅLER: Kristin Christoffersen i Longyearbyen Lokalstyre, og stabssjef ved statsministerens kontor, Karl Eirik-Schjøtt Pedersen, strålte for gruve-ja i den mørkeste tiden av året. Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
22. des. 2011 - 15:42

Stabssjefen ved statsministerens kontor, Karl Eirik-Schjøtt Pedersen, takket i dag Christin Kristoffersen for hennes engasjement for å få Lunckefjell-beslutningen i havn.

Ja til ny kullgruve på Svalbard

Kristoffersen hadde tatt turen til Oslo for å møte Schjøtt-Pedersen, næringsminister Trond Giske, og statssekretær i miljøverndepartementet, Heidi Sørensen.

Blåfjell eller Lunckefjell?

De fremsto som en glad og lettet gjeng.

Kristoffersen var mest fornøyd av dem alle. Ventetiden på regjeringens beslutning har vært lang. Nylig varlset Store Norske driftshvile i Sveagruven, dersom de ikke fikk grønt lys for Lunckefjell før nyttår.

– Det blir jul i Blåfjell, sa en sprudlende Kristoffersen i dag.

– Jul i Lunckefjell, supplerte Giske.

- Klif krever rensing av Energiverket i Longyearbyen. Fristen var egentlig i 2011, men Energiverket har søkt om utsettelse til 2014. Kan Lokalstyret garantere at rensing skjer i 2014?

- Ja, vi kan det. Vi har midlene og har startet prosjekteringen, sa Kristoffersen.

- Hvorfor startet ikke rensingen i 2011?

- Det har tatt tid å få pengene på plass, men nå er vi veldig trygge på at det skal la seg gjøre, sa Kristoffersen.

AVVENTER: Hverken Næringsminster Trond Giske eller statssekretær i MD, Heidi Sørensen (t.h.) har vist entusiasme for CCS-anlegg på Svalbard. Foto: Fredrik Drevon
AVVENTER: Hverken Næringsminster Trond Giske eller statssekretær i MD, Heidi Sørensen (t.h.) har vist entusiasme for CCS-anlegg på Svalbard. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Advent

Som en kommentar til at beslutningen har tatt tid minnet Schjøtt-Pedersen om at adventstid er ventetid.

Heidi Sørensen sa at avgjørelsen ikke sender noe nytt signal, fordi det ligger i Svalbardmeldingen at gruvedrift er en bærebjelke på Svalbard.

– Vi viderefører den politikken som har vært, sa Sørensen.

– Vi gir tillatelse til fire år og har stilt strenge miljøkrav slik at alt kan føres tilbake, og det ikke blir noen spor etter driften når den perioden er over. Regjeringens beslutning bygger vedtak fra et samlet Storting.

SV vil ikke ha kullgruver

Svalbard blir renest i verden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.