INDUSTRI

Grenland størst på prosessindustri

Truls Tunmo
8. okt. 2007 - 07:00

– Et gassrør vil gi disse og andre virksomheter sikkerhet for langsiktig og sikker råstofftilgang, noe som åpner for både utvikling av eksisterende industri og nyetableringer, sier Bror Yngve Rahm i Norsk Industri.

Han mener Grenlands betydelige kompetanse- og forskningsmiljø må beskyttes.

– Ved siden av verdiskaping og sysselsetting, er det viktig å ta vare på og videreutvikle dette, sier Rahm.For lite kraft

Han mener det er et underliggende problem at det er for lite kraftproduksjon i Øst-Norge til å møte industriens behov de nærmeste årene.

– Siden 1990 har det ikke blitt tilført mer kraft. I lys av dette er det viktig å se på de planlagte gasskraftverkene på Herøya og på Slagentangen i regi av Skagerak Energi. Det er viktig å få produsert kraft der forbrukerne er, og møte kraftbehovet der vi trenger det. Summen av gasskraftproduksjon, småkraftproduksjon i vann i tillegg til linjeforsterkning vil gjøre oss i stand til å møte det framtidige kraftbehovet som vil komme i Øst-Norge, sier Rahm.Det haster

Ifølge Norsk Industri haster det med å gjøre ferdig konsesjonsbehandlingen for gasskraftverket på Herøya.

– Dette må NVE få gjort så raskt som mulig. Konsesjonssøknaden ligger i tur for behandling, men det haster. Vi må ta inn over oss at det blir en forbruksvekst som står i samsvar med den kraften vi må levere til denne regionen. Hvis ikke, får vi en underskuddssituasjon – og deler av industrien må stenge i perioder, sier Rahm. Han mener det framtidige kraftbehovet i Øst-Norge har gått i glemmeboka til myndighetene.

– Leveringsdyktigheten har kommet i bakleksa på grunn av investeringene i Midt-Norge, sier Rahm. Han tror at gassrøret til Herøya blir realisert.

– Det er mest sannsynlig. Gassco har på vegne av Olje- og energidepartementet fått oppdraget med å utrede alle sider ved rørprosjektet, både når det gjelder teknisk gjennomførbarhet og kostnader/lønnsomhet. Konklusjonen er ensidig positiv. Interessenter både på investeringssiden og kjøpssiden er så godt som på plass, og dermed er røret kommersielt lønnsomt, sier Rahm.

Skagerak Energis planlagte gasskraftverk vil være avhengig av tilstrekkelig tilførsel av gass, noe som bare sikres ved et eget gassrør til regionen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.