INDUSTRI

Gjødselfabrikk eksploderte i Texas

Usikkert hvor mange som er rammet.

18. apr. 2013 - 09:18

Et sykehjem nær fabrikken som eksploderte, skal være hardt rammet, og det skal også være mennesker som fortsatt er innesperret i sine hjem i et boligområde i nærheten.

– Mellom 60 og 70 mennesker er omkommet, hevder tjenestemannen George Smith til den lokale TV-stasjonen KWTX, men tallene er senere ikke blitt bekreftet. Smith jobber med krisehåndtering i småbyen West hvor fabrikken ligger.

– Enormt mange skadd

D.L. Wilsen fra delstatens departement for offentlig sikkerhet sier til KWTX at eksplosjonen har forårsaket «et enormt antall skadde». Han antyder at tallet vil være «langt over» 100.

En boligblokk med rundt 50 leiligheter er fullstendig ødelagt, og bare det som kan kalles et skjelett av bygningen står igjen, forteller Wilson.

Tidligere meldinger gikk ut på at det var folk igjen i bygningen, blant annet to barn, men det er uklart hva som er skjedd etterpå.

Et pleiehjem i nærheten med 133 beboere er evakuert, og Wilson anslo at «noen» var skadd.

– Vi har flyttet pasienter ut av sykehjemmet og tatt dem med til en fotballbane i nærheten, sier Crystal Anthony, som befant seg i byen da det smalt, til avisa Waco Tribune-Herald.

Ordfører Tommy Muska i West opplyser til Reuters at fem eller seks brannmenn som var blant de første som kom til stedet, er savnet.

En gjødselfabrikk i Texas eksploderte onsdag.
En gjødselfabrikk i Texas eksploderte onsdag.

– Innbyggere evakueres

En stor røyksøyle steg opp fra anlegget etter eksplosjonen litt før klokken 20 onsdag kveld lokal tid. Det var litt før klokken 02 natt til torsdag norsk tid. West ligger i nærheten av byen Waco i den vestlige delen av Texas.

– Det er mye ødeleggelse. Jeg har aldri sett noe slikt før. Det ser ut som en krigssone med alle vrakrestene, sier sheriff Parnell McNamara fra McLennan fylke.

Innbyggerne i West har fått beskjed av myndighetene om å evakuere, ifølge TV-stasjonen CNN. Et sykehus i området skal ha blitt bedt om å forberede seg på å ta imot opptil hundre skadde.

Ved fabrikken skal det være en tank med eksplosivt materiale som fortsatt er intakt, og det er frykt for at også denne skal gå i luften.

– Blåst i stykker

En lokal innbygger sier til CNN at eksplosjonen «hørtes ut som en bombe» i bakgården hans. Hva som forårsaket eksplosjonen, er foreløpig ikke kjent, men det skal ha vært en liten brann ved anlegget før det smalt.

– Hvert eneste hus innenfor de nærmeste fire kvartalene er blåst i stykker, sier Bill Bohannan til Waco Tribune-Herald.

Eksplosjonen ved fabrikken West Fertilizer kunne høres over et stort område, og mange lokale innbyggere har mistet strømmen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

19. april er det 20 år siden politiet gikk til aksjon mot en lokal sekt som hadde forskanset seg på en gård utenfor Waco. Over 70 mennesker ble drept da gården ble satt i brann etter en skuddveksling med politiet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.