INDUSTRI

Gjedrem frykter industrislakt

Trond Gram
12. feb. 2010 - 09:46

Svein Gjedrem holdt sin siste årstale som sentralbanksjef torsdag. Da advarte han om at den økonomiske geografien de neste 10 til 15 årene vil endre seg.

– Vårt kostnadsnivå og den realøkonomiske krisen ute vil sette arbeidsplasser og næringslivet i industrisamfunn under press, sa Gjedrem i talen.

– Krevende tider

Han mener tap av arbeidsplasser vil kunne ramme hardest der industrien veier tyngst og viser til at i de ti mest typiske industrikommunene Vestre Toten i Oppland, Lund i Rogaland, Fusa i Hordaland, Årdal i Sogn og Fjordane, Ulstein, Hareid, Sykkylven, Stordal og Haram i Møre og Romsdal og Verran i Nord-Trøndelag står den lokale industrien for mer enn en tredel av samlet sysselsetting.

– Tidene vil bli mer krevende for klyngene av oljeleverandører på Sørlandet, Nord-Jæren, Haugalandet og Stord og for industrien i Kongsberg, Grenland, Helgeland, Salten og Ofoten, sa han.

Evne til omstilling

Men Gjedrem understreket at industristedene tidligere har vist evne til å omstille seg og at forskning viser at det er god geografisk og yrkesmessig flyt i den norske arbeidsstyrken.

Gjedrem kostet også på seg et varselskudd til norske myndigheter:

– Som nevnt, det viktigste, ja kanskje det eneste, virkemidlet myndighetene her har, er å holde igjen på bruken av oljeinntekter i norsk økonomi.

– Viktige advarsler

Venstres Borghild Tenden mener at sentralbanksjef Svein Gjedrem kom med mange og viktige advarsler til både stortingspolitikere, regjering og partene i arbeidslivet.

– For norsk økonomi og norsk næringsliv er det svært viktig at oljepengebruken kommer raskt tilbake til normalt nivå og at både årets og neste års lønnsoppgjør blir svært moderat, sier Tenden i en melding.

Hun viser til at norsk arbeidskraft aldri har vært så dyr som nå, og advarer mot et unødvendig høyt rentenivå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.