ARKIVNYHETER

– Fullt pandemisk potensiale

ANALYSE: Influensa A eller svineinfluensa har potensiale til å bli en full pandemi, ifølge en analyse gjort av Imperial College London. Hvert tredje menneske kan bli smittet. Dette er den første detaljerte analysen av svineinfluensaviruset.
ANALYSE: Influensa A eller svineinfluensa har potensiale til å bli en full pandemi, ifølge en analyse gjort av Imperial College London. Hvert tredje menneske kan bli smittet. Dette er den første detaljerte analysen av svineinfluensaviruset. Bilde: colourbox
Kjetil Malkenes Hovland
12. mai 2009 - 14:51

Influensa A kan bli en global pandemi og smitte hvert tredje menneske.

Det viser den første detaljerte analysen av svineinfluensaviruset. Imperial College London har publisert analysen av viruset i det anerkjente tidsskriftet Science, ifølge BBC.

Ifølge forskerne smitter viruset lett. Hver tredje person som kommer i kontakt med det, blir smittet.

Sprer seg i høst

– Viruset har vært studert i Mexico, særlig i småsamfunn. Dette viruset har fullt potensiale til å bli en pandemi og kan spre seg over hele verden i løpet av seks til ni måneder, sier Neil Ferguson, som har ledet analysearbeidet og er medlem av WHOs krisekomité.

Forskerne i London har samarbeidet med WHO og lokale myndigheter i Mexico om analysematerialet. 5251 mennesker i 30 land er smittet til nå, og 61 mennesker er døde av influensa A, også kalt svineinfluensa.

– En vanlig influensasesong smitter opp til ti prosent av verdens befolkning. Nå kan vi oppleve en influensasesong som kanskje blir tre ganger verre, sier Neil Ferguson til BBCs Today Programme.

To millioner kan dø

Forskerne vil ikke spekulere i hvor mange som vil dø globalt, men spår at viruset kan bli like ille som en pandemi i 1957, hvor to millioner mennesker døde.

– Usikkerheten er fremdeles stor, men vi har noen vurderinger. Det kommer ikke til å bli like katastrofalt som spanskesyken i 1918, det er mildere enn som så. Det kan være som i 1957, hvor 3 eller 4 av 1000 personer som ble smittet døde, og to til tre millioner mennesker døde globalt, sier Ferguson.

Spanskesyken drepte rundt 50 millioner mennesker i 1918. Studien fra Imperial College London antyder at rundt 4 av 1000 kan dø av influensa A.

Kan bli mildere

– Men den kan også bli enda mildere, som en pandemi i 1968 som knapt var verre enn en vanlig influensasesong, sier Ferguson.

Det finnes også trøst for dem som bekymrer seg.

OSLO 20090427: Norske helsemyndigheter har kjøpt inn 1,4 millioner doser med Tamiflu. Medisinen ligger fortsatt uåpnet på lager og må snart kastes fordi holdbarhetsdatoen går ut neste år. Men den kan likevel gjøre nytte for seg dersom svineinfluensaen i Mexico sprer seg til Norge. Foto: Tore Meek / SCANPIX
VAKSINE: Verden må vurdere nå om man skal fokusere vaksineproduksjonen mot svineinfluensa, mener lederen for analysearbeidet av viruset ved Imperial College London. Meek, Tore
– Verden er en annen enn i 1957. Vi har bedre helsevesen og vaksiner, sier Ferguson til BBC.- En stor epidemi

Forskerne mener det må tas viktige avgjørelser om vaksineproduksjon nå.

– Viruset sprer seg sakte over den nordlige halvkule akkurat nå, men i høst kan det bli en virkelig stor epidemi. Vi må avgjøre fort om vi skal omstille produksjonen av vanlige influensavaksiner til å produsere for dette spesifikke viruset, sier Ferguson.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.