INDUSTRI

Frykter rentekonsekvensen

BLIR: Rasmus Sunde I ABB forblir direktør for den norske offshorevirksomheten. Selv om utenlandske investorer har gjennomført oppkjøp forblir virksomheten i Norge.
BLIR: Rasmus Sunde I ABB forblir direktør for den norske offshorevirksomheten. Selv om utenlandske investorer har gjennomført oppkjøp forblir virksomheten i Norge.
Truls Tunmo
27. sep. 2007 - 15:33

Enda en renteheving fra Norges Bank denne uka kan indirekte få negatvie følger for norsk produksjon.

– I den grad konsekvensene av renteøkningen materialiserer seg i valutakurser, er det skummelt. Innenlandsøkonomien og presset i norsk økonomi og den gryende særnorske lønnsveksten, gjør at det trengs innstramming, sier Knut Sunde.

Stram inn

En løsning for å stagge dette problemet vil være at myndighetene legger frem et stramt statsbudsjett neste fredag.

– Hvis de bare lar det skure og gå videre sånn som nå, vil presset i norsk økonomi bli for stort, sier Sunde.For sterk krone

Også leder i Industri Energi, Leif Sande, er skeptisk til renteøkningen.

– Jeg er generelt bekymret over at kronen blir for sterk, og at industrien i Norge kommer til å miste konkurranseevnen. Men utover dette har jeg ingen bastante meninger om hva som vil være lurt å gjøre fra myndighetene. Eksperter uttaler seg jo i forskjellige retninger, sir Leif Sande.Usikker

Øyvind Korsberg (Frp) i Stortingets næringskomité, er usikker på om gårsdagens renteøkning var riktig.

– Man må se på kronekursen for det næringslivet som eksporterer. I så måte burde man tatt andre hensyn enn det som er gjort. Renteøkningen vil medføre sterk kronekurs og problemer for næringslivet. Men jeg skal være veldig forsiktig med noen spådommer, og ekspertene spår både hit og dit. Det er viktig å se alle sidene i en sak, både for næringslivet og for andre, sier Korsberg.Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.