INDUSTRI

Forventer økt fornybareksport

NORSK SOL: Norsun leverer mye solceller til Japan, og har bidratt til en sterk økning i Norges eksport til landet. Etter atomkraftulykken kan det bli enda mer eksport av fornybarløsninger, tror Norsk Industri.
NORSK SOL: Norsun leverer mye solceller til Japan, og har bidratt til en sterk økning i Norges eksport til landet. Etter atomkraftulykken kan det bli enda mer eksport av fornybarløsninger, tror Norsk Industri. Bilde: Norsun
Kjetil Malkenes Hovland
14. mars 2011 - 14:26

– Innen fornybarsegmentet er det bra muligheter for norske bedrifter, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.

Japan er rammet av jordskjelv, tsunami- og atomulykker. Landet er vår tiende viktigste eksportpartner. Nær femten prosent av den norske eksporten til Japan er knyttet til solceller.

– Det er våre tre solcelleselskaper. Norsun er vel størst på det japanske markedet, men også Rec og Elkem Solar har aktivitet der, sier Finnes.

Norsk import og eksport fra og til Japan
– Det er våre tre solcelleselskaper. Norsun er vel størst på det japanske markedet, men også Rec og Elkem Solar har aktivitet der, sier Finnes. ØKER: Eksporten til Japan øker. Tallene på import og eksport er samlet av Norsk Industri. Norsk Industri

Importerer biler

Norge eksporterte for 9,5 milliarder kroner til Japan i 2010, en oppgang på hele 24,4 prosent fra året før.

– Oppdrettslaks, solceller og aluminium er de viktigste varene fra Norge til Japan. Etterspørselen blir nok noe avdempet nå, men solceller blir det nok mer bruk for etter at man har funnet ut av situasjonen og begynt oppryddingen, sier Finnes.

Sindre Finnes, NHO
– Oppdrettslaks, solceller og aluminium er de viktigste varene fra Norge til Japan. Etterspørselen blir nok noe avdempet nå, men solceller blir det nok mer bruk for etter at man har funnet ut av situasjonen og begynt oppryddingen, sier Finnes.Sindre Finnes, Norsk Industri NHO

Norge importerer også mye fra Japan, spesielt biler. Importen fra Japan falt med 7,2 prosent i fjor til 9,9 milliarder kroner.

Bileksporten kan slite

– Den største importvaren vår fra Japan er biler. Det kan jo bli vanskeligere å få levert biler framover, sier Finnes.

Statsminister Jens Stoltenberg har utsatt et besøk til Japan som skulle skje denne uken. Målet var å selge norske produkter, tjenester og bedrifter til det japanske markedet.

– Japan er vårt tiende største eksportmarked, og er viktig sammen med Kina og Sør-Korea. De har gradvis blitt viktigere, sier Finnes.

Rammer produksjonen

Oljeprisen har falt etter hendelsene i Japan. Landet er en av verdens store oljeimportører med rundt 4,4 millioner fat per dag, og hvordan dette tallet påvirkes på kort og lang sikt er usikkert. Flere raffinerier ble rammet av jordskjelvet, og det er usikkert når disse virker igjen. Det vil trolig bli økt behov for diesel til midlertidige kraftverk siden flere atomkraftverk er ute av drift og mange mangler strøm.

Japan importerer også rundt 10 millioner tonn jernmalm i måneden, blant annet til bilindustrien. Toyota, Nissan og Honda har alle stengt bilproduksjonen, og det kan påvirke malm- og stålprisene på kort sikt.

Ifølge Norsk Industri eksporterte Norge ikke råolje til Japan i 2010. Dette varierer fra år til år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.