INDUSTRI

Forventer fortsatt industrifall

MÅ TRAPPE NED? Aluminiumsverket på Karmøy kan oppleve nedbemanning som følge av strenge utslippskrav. Allerede i 2000 fikk Hydro Karmøy varsel kravene. Bildet er fra Hydros aluminiumverk på Sunndalsøra.
MÅ TRAPPE NED? Aluminiumsverket på Karmøy kan oppleve nedbemanning som følge av strenge utslippskrav. Allerede i 2000 fikk Hydro Karmøy varsel kravene. Bildet er fra Hydros aluminiumverk på Sunndalsøra. Bilde: Atle Johnsen / Hydro
Trond Gram
2. juni 2009 - 11:58

Investeringsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå er ikke lystig lesing for de som jobber i industrien.

Ned

Foreløpige tall for 2009 viser at samlede investeringer i industri, bergverksdrift og kraftforsyning vil beløpe seg til i underkant av 41 milliarder kroner - målt i løpende verdi.

Dette gir en nedgang på 14 prosent fra i fjor.

Det er industrinæringene som faller mest, mens uvanlig høye tall for bergverksdrift trekker i motsatt retning.

21 prosent nedgang

Ifølge SSB beregnes industriinvesteringene i 2009 til 24,5 milliarder kroner - målt i løpende verdi. Det er 21 prosent lavere enn tilsvarende tall for i fjor, men er fortsatt høyt sett i et historisk perspektiv.

Ferdigstillelse av enkelte store prosjekter innenfor oljeraffinering og kjemisk industri forklarer noe av nedgangen, samtidig som byrået registrerer et markert fall i det generelle investeringsnivået, blant annet på grunn av overkapasitet i industribedriftene.

Fortsatt ned i 2010

SSB forventer ikke at investeringene i industrien vil ta seg opp til neste år. 2010 anslaget for ligger 14 prosent under tilsvarende tall for i år.

En næring går motsatt vei. For 2009 beregnes samlede investeringer i bergverksdrift til i overkant av 2 milliarder kroner, noe som gir en vekst på hele 94 prosent fra i fjor og er det høyeste resultatet som er registrert for denne næringen.

2010-tallene tyder på et lavere investeringsnivå neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.