INDUSTRI

Fortsatt høytrykk for industrien

Finn Halvorsen
2. juni 2008 - 07:03

Kongsberg Automation AS er, som så mye annet på Kongsberg, et utspring fra gamle Kongsberg Våpenfabrikk.

Berg etablerte bedriften sammen med to kolleger fra KV i 1987. Grunnlaget var avanserte fem-aksede styresystemer for verktøymaskiner.

I dag teller bedriften ca. 50 ansatte inkludert avdelingskontorer ulike steder i landet.Mangler folk

– Men om det står ti ingeniører på døra med riktig kompetanse i morgen, får de jobb på timen, sier Berg.

– Det går på høygir. Det ligger i kortene at vi vil vokse. I fjor var omsetningen 45 millioner kroner. Budsjettet for inneværende år er 72 millioner. Økningen henger også sammen med at vi tidligere i år kjøpte Eiker Automasjon. De henvender seg mot bryggeribransjen og er spesielt gode på robot gripeteknologi. Robotteknologi er et område som passer godt inn i vår portefølje som leverandør av totalløsninger innen alle typer produksjonsautomatisering, sier Berg.

Han lar det også skinne gjennom at det kan bli ytterligere vekst gjennom oppkjøp i tiden som kommer.

– I 2010 vil vi trolig være 100 ansatte, sier han.Finske eiere

Hvor kommer så pengene til oppkjøp fra? De kommer fra Finland. Berg og hans kolleger valgte å selge seg ut til finske Konecranes i juli i fjor. Konecranes er et av verdens største selskaper innen kranproduksjon og -service med en omsetning på rundt 14 milliarder kroner og rundt 8000 ansatte i 41 land verden over.

Konecranes ble nylig omtalt i Dagens Næringsliv som en av verkstedbedriftene som overrasker positivt på Helsingfors-børsen.

– Den viktigste grunnen til at vi valgte Konecranes er deres store bredde på MTS (Machine Tool Service). Konecranes har rundt 400 ansatte på dette feltet i Skandinavia og Baltikum, og de er i ferd med å etablere seg også andre steder i verden, sier Berg.Ut i verden

Selv om Kongsberg Automation allerede har et kontor i Stockholm, har de større ambisjoner for internasjonal virksomhet.

– Som en del av Konecranes blir det nå mye enklere å etablere fotfeste også i andre internasjonale markeder. Vi besitter en unik spisskompetanse, særlig relatert til olje- og offshoreindustrien. Aberdeen, Europas oljehovedstad, er derfor et naturlig førstevalg. Vi vil trolig være på plass der i samarbeid med Konecranes i løpet av året, sier Berg. Neste mål på kartet er USA og Canada.Programvare

Selv om de fleste av Kongsberg Automations folk må finne seg i å bli skitne på fingrene ved håndtering og reparasjon av til dels meget tung maskinvare, har selskapet også gode inntekter av egen programvareutvikling.

– Effektivitet er et stikkord i all konkurranseutsatt industri. Her kommer begrepet OEE (Overall Equipment Effectivness) inn. Vi har et egenutviklet produkt som sørger for automatisk og online OEE-måling, sier markedsdirektør Tom Gulbrandsen.

Innhenting av data foregår via styringsenheten på produksjonsutstyret eller via en strekkodeleser. Deretter blir dataene lagret, prosessert og framstilt visuelt på oversiktlige skjermbilder. Alle maskindata lagres i en database. Dermed er alle historiske data tilgjengelige.

– På denne måten kan produksjonen følges i sann tid. Operatørene kan oppfatte unormal oppførsel på et tidlig tidspunkt og sette inn nødvendige tiltak for å unngå havari. Det gir store besparelser, sier Gulbrandsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.