INDUSTRI

Fortsatt høytrykk for industrien

TEST: Harald Borge tester oppgradering av et styresystem.
TEST: Harald Borge tester oppgradering av et styresystem.

Kongsberg Automation AS er, som så mye annet på Kongsberg, et utspring fra gamle Kongsberg Våpenfabrikk.

Berg etablerte bedriften sammen med to kolleger fra KV i 1987. Grunnlaget var avanserte fem-aksede styresystemer for verktøymaskiner.

I dag teller bedriften ca. 50 ansatte inkludert avdelingskontorer ulike steder i landet.Mangler folk

– Men om det står ti ingeniører på døra med riktig kompetanse i morgen, får de jobb på timen, sier Berg.

– Det går på høygir. Det ligger i kortene at vi vil vokse. I fjor var omsetningen 45 millioner kroner. Budsjettet for inneværende år er 72 millioner. Økningen henger også sammen med at vi tidligere i år kjøpte Eiker Automasjon. De henvender seg mot bryggeribransjen og er spesielt gode på robot gripeteknologi. Robotteknologi er et område som passer godt inn i vår portefølje som leverandør av totalløsninger innen alle typer produksjonsautomatisering, sier Berg.

Han lar det også skinne gjennom at det kan bli ytterligere vekst gjennom oppkjøp i tiden som kommer.

– I 2010 vil vi trolig være 100 ansatte, sier han.Finske eiere

Hvor kommer så pengene til oppkjøp fra? De kommer fra Finland. Berg og hans kolleger valgte å selge seg ut til finske Konecranes i juli i fjor. Konecranes er et av verdens største selskaper innen kranproduksjon og -service med en omsetning på rundt 14 milliarder kroner og rundt 8000 ansatte i 41 land verden over.

Konecranes ble nylig omtalt i Dagens Næringsliv som en av verkstedbedriftene som overrasker positivt på Helsingfors-børsen.

– Den viktigste grunnen til at vi valgte Konecranes er deres store bredde på MTS (Machine Tool Service). Konecranes har rundt 400 ansatte på dette feltet i Skandinavia og Baltikum, og de er i ferd med å etablere seg også andre steder i verden, sier Berg.Ut i verden

Selv om Kongsberg Automation allerede har et kontor i Stockholm, har de større ambisjoner for internasjonal virksomhet.

– Som en del av Konecranes blir det nå mye enklere å etablere fotfeste også i andre internasjonale markeder. Vi besitter en unik spisskompetanse, særlig relatert til olje- og offshoreindustrien. Aberdeen, Europas oljehovedstad, er derfor et naturlig førstevalg. Vi vil trolig være på plass der i samarbeid med Konecranes i løpet av året, sier Berg. Neste mål på kartet er USA og Canada.Programvare

Selv om de fleste av Kongsberg Automations folk må finne seg i å bli skitne på fingrene ved håndtering og reparasjon av til dels meget tung maskinvare, har selskapet også gode inntekter av egen programvareutvikling.

– Effektivitet er et stikkord i all konkurranseutsatt industri. Her kommer begrepet OEE (Overall Equipment Effectivness) inn. Vi har et egenutviklet produkt som sørger for automatisk og online OEE-måling, sier markedsdirektør Tom Gulbrandsen.

Innhenting av data foregår via styringsenheten på produksjonsutstyret eller via en strekkodeleser. Deretter blir dataene lagret, prosessert og framstilt visuelt på oversiktlige skjermbilder. Alle maskindata lagres i en database. Dermed er alle historiske data tilgjengelige.

– På denne måten kan produksjonen følges i sann tid. Operatørene kan oppfatte unormal oppførsel på et tidlig tidspunkt og sette inn nødvendige tiltak for å unngå havari. Det gir store besparelser, sier Gulbrandsen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.