OLJE OG GASS

Forsvarer Røkke-handel

I DYBDEN: Konsernsjef Simen Lieungh holdt et halvtimes foredrag om markedspotensialet i subseamarkedet da kvartalstallene ble lagt fram i dag.
I DYBDEN: Konsernsjef Simen Lieungh holdt et halvtimes foredrag om markedspotensialet i subseamarkedet da kvartalstallene ble lagt fram i dag. Bilde: Andersd J Steensen
Tore Stensvold
30. apr. 2009 - 13:01

Aker Solutions

  • Leverer ingeniørtjenester og fabrikasjon av teknologiprodukter og totalløsninger. Virksomheten i Aker Solutions omfatter en rekke bransjer, inkludert olje- og gassproduksjon, raffinering, kjemiindustri, gruveindustri, metallforedling og kraft.
  • Samlet årsomsetning: Cag 58 milliarder kroner
  • Ansatte: Ca 23 000 i rundt 30 land
  • Hovedkontor: Oslo
  • Aker ASA, med Kjell Inge Røkke i spissen, eier 40,27 prosent av aksjene i Aker Solutions

Presentasjonen av kvartalstallene til Aker Solutions ble inn ledet med et 30 minutters langt foredrag om framtidsutsiktene til konsernet.

Det innebar å forklare hvorfor kjøpet av Aker Oilfield Services, Aker DOF Deepwater, ODIM og Midsund Bruk er så viktig.

Framtidsbygging

Oppkjøpene må betraktes som innkjøp av byggematerialer. Tegningene til framtidas Aker Solutions, har Lieungh og ledelsen.

Strategiske oppkjøp og sammensetning av ulike teknologier og kunnskap, blir til sammen produkter man ikke kan kjøpe.

– Det du ser på toppen av de nye skipene som kan drive brønnintervensjon og service, det er intellektuell kapital. Det er kombinasjonen av utstyr og kompetanse som sitter i våre ansattes hoder.

Taus

Flere av disse hodene befinner seg i de omstridte kjøpene. Han ønsket ikke å kommentere striden mellom Røkke og de øvrige eierne om prisen på selskapene.

I slutten av mai kommer den uavhengige prisvurderingen.

Lieungh lot det imidlertid ikke være tvil om at han ønsket å få ro og overta selskapene.Murstein

– Disse selskapene er byggesteiner vi bygger med for at Aker Solutions skal bli ett av verdens ledende selskap på oljefeltservice.

Lieungh la vekt på at han og selskapet så på 10- og 20-årsperspektiv.

– Det vi kaprer av store kontrakter i dag gir selskapet til brød og mat. Det gir grunnlag for å bygge seg opp til å bli en partner for oljeselskapene som livstidsservice-leverandør.Spesialskip

De tre spesialskipene som Aker Yards har designet og som nå bygges ved et nytt verft i Vietnam, er viktige plattformer for den jobben Aker Solutions ønsker å gjøre mer av.

Selskapet skal være med i hele verdikjeden – fra å levere og installereundervannsutstyr som manifolder og ventiltrær, til brønnintervensjon og vedlikehold.

Det krever et tettere forhold til oljeselskapene.

– Vi skal gå i partnerskap med oljeselskapene. De slipper ikke noen ned i brønnene for å drive intervensjon uten å stole 100 prosent på dem.

Når mer og mer bygges ut på dypere vann, blir utstyr og kompetanse fra de nyinnkjøpte selskapene vesentlige, ifølge Lieungh.Les også: Vinner 75 prosent av kontraktene

Aker leverer til Russland

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.