INDUSTRI

Forskning taper terreng

NANOLAB: NTNU vil over en treårsperiode investere ca 150 millioner kroner i NanoLab. Det private næringslivets FoU-innsats er derimot ikke mye å skryte av.
NANOLAB: NTNU vil over en treårsperiode investere ca 150 millioner kroner i NanoLab. Det private næringslivets FoU-innsats er derimot ikke mye å skryte av.
Tore Stensvold
20. sep. 2006 - 07:32

Ifølge nye tall NIFU STEP har innhentet fra SSB, er det en reell nedgang i FoU-innsats i perioden 2003-2005. Det offentlige øker forskningsinnsatsen, mens næringslivet sakker akterut.

NIFU STEP er kommet fram til at FoU-utgiftene i Norge er økt med 1,5 milliarder kr fra 2003. Men om beløpet regnes om i faste 2003-priser, tilsvarer det en realnedgang på 0,5 prosent.

Mye lavere

Nedgangen skyldes utviklingen i næringslivets sektor – hvor FoU-utgiftene var reelt 6,4 prosent lavere i 2005 enn i 2003.Tekna mener myndighetene bør gjøre mer for å inspirere næringslivet til å forske mer.

Utvid Skattefunn

- Vi ser gjerne at Skattefunn gjøres attraktivt også for større bedrifter. Skattefunn er en bra ordning for de små, men det monner lite med skattefradrag for inntil 20 prosent av 4 millioner kroner, sier Kåre Rygg Johnsen, generalsekretær i Tekna til tu.no.

Stiftelsen Norsk institutt for studier av forskning og utdanning Senter for innovasjonsforskning (NIFU STEP) er kommet fram til at universitets- og høgskolesektoren har hatt en realvekst på vel 8 prosent og instituttsektoren en realvekst på om lag 1,5 prosent på forskningsinnsatsen. Det er ikke nok for Tekna.

Friste de private

- Det offentlige kan også gjør mer, men aller best er det om de kan bidra med virkemidler som kan få næringslivet til å bruke mer på FoU.

Rygg Johnsen peker på at mange andre OECD-land har ulike former for støtte- og subsidieordninger som vi ikke har i Norge.

Blåruss-tenking

Tekna liker likevel dårlig at næringslivet har sakket akterut.

– Det er synd at kortsiktig tenkning for å redde resultattallene i dag skal gå på bekostning av hva bedriftene skal tjene på i framtida. All forskning viser at det på sikt lønner seg å investere i forskning.

Tap eller investering?

Tekna frykter også Finansdepartementets (FD) regneøvelser rundt Skattefunn. FD har funnet ut at provenytapet (dvs. de inntektene staten går glipp av fordi bedriftene ikke betaler skatt på sin forskningsinnsats) er på mellom 1 og 2 milliarder kroner.

Kampen internt går på om dette er tapte penger, eller investerte penger som det vil bli avkastning på i framtida.

3 x samfunsøkonomisk

Forskningsrådet er ifølge Tekna kommet fram til at samfunnet får tre kroner igjen for hver krone som er investert i forskning.

- Det er ikke mange sektorer man kan si at man får tre ganger mer igjen for innsatsen enn i forskning, sier Rygg Johnsen begeistret.

– Det taler for å utvide Skattefunn-ordningen snarere enn å innskrenke dem, påpeker han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.