INDUSTRI

Forskere og industri bekymret

RENTEKUTT RAMMER: - Når forskningsfondet plutselig får redusert muligheten til å investere i forskningsprosjekter med opp mot 400 millioner kroner vil veldig mye av den brukerstyrt forskningen bli rammet, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.
RENTEKUTT RAMMER: - Når forskningsfondet plutselig får redusert muligheten til å investere i forskningsprosjekter med opp mot 400 millioner kroner vil veldig mye av den brukerstyrt forskningen bli rammet, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
27. jan. 2011 - 13:25
Vis mer

Forskere og industri frykter «dramatiske konsekvenser» hvis staten ikke endrer forvaltningen av Fondet for forskning og nyskapning.

Avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping kan bli kuttet med flere hundre millioner kroner fra neste år av, ifølge Norsk Industri.

– Når forskningsfondet plutselig får redusert muligheten til å investere i forskningsprosjekter med opp mot 400 millioner kroner vil veldig mye av den brukerstyrt forskningen bli rammet, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.

– Når forskningsfondet plutselig får redusert muligheten til å investere i forskningsprosjekter med opp mot 400 millioner kroner vil veldig mye av den brukerstyrt forskningen bli rammet, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad. FALLENDE KURVE: Slik kan avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping falle de neste årene, ifølge Norsk Industri.

Les også: Ny vekst i 2011

Endrer fondet

– Nå må staten tenke gjennom hvordan de skal kompensere for at avkastningen kanskje blir 400 millioner lavere i 2012, sier Lier-Hansen.

Fondet for forskning og nyskaping skal refinansieres hvert tiende år. Neste år skal et innskudd fra 2002 på 14 milliarder kroner refinansieres med lavere rente, og dette vil ifølge Norsk Industri gi store kutt i midlene til forskning og utvikling.

– Dette er knyttet til litt spesielle ting om hvordan fondet er bygd opp og hvordan rentene på store investeringer nå faller, sier Lier-Hansen. – Forskningsfondet fikk et stort tilskudd i 2002, hvor rentene var mye høyere enn nå. Og nå skal dette tilskuddet plutselig ned på dagens rentenivå fra 2012, og da må også Finansdepartementet være interessert i å finne løsninger på det.

– Næringsministeren lytter

Organisasjonen har kommet med flere forslag til hvordan regjeringen kan kompensere for dette.

Regjeringens innskudd i fondet for forskning og nyskaping 1999-2011. Tall fra Norsk Industri.
Organisasjonen har kommet med flere forslag til hvordan regjeringen kan kompensere for dette.FALLER OG FALLER: Regjeringens innskudd i fondet for forskning og nyskaping 1999-2011. Tall fra Norsk Industri. Norsk Industri

– Jeg synes næringsministeren lytter mye, og er opptatt av å sikre at vi ikke får mindre summer til å drive forskning og innovasjon, sier Lier-Hansen.

I statsbudsjettet for 2011 sier regjeringen følgende: «Som følge av endret rente på innskuddet som ble satt inn i fondet 1. juli 2000, reduseres avkastningen noe fra og med 2011. Dette har en helsårseffekt som gir noe ytterligere reduksjon i 2012.»

– Kutter en halv milliard

Forskerforbundet mener avkastningen fra forskningsfondet kan bli kuttet med så mye som 250 millioner kroner i 2012 og 500 millioner kroner i 2013.

¿ Regjeringen er uten vilje til å satse på forskning og kompetanse, sier Forskerforbundets leder Bjarne Hodne.
Forskerforbundet mener avkastningen fra forskningsfondet kan bli kuttet med så mye som 250 millioner kroner i 2012 og 500 millioner kroner i 2013. FRYKTER FALL: - Hvis avkastningen fra forskningsfondet blir redusert med 500 millioner kroner så vil dette på en dramatisk måte ramme norsk grunnforskning, frie forskningsprogrammer og basisfinansieringen til universiteter og høgskoler, sier leder Bjarne Hodne i Forskerforbundet. Forskerforbundet

– Hvis avkastningen fra forskningsfondet blir redusert med 500 millioner kroner så vil dette på en dramatisk måte ramme norsk grunnforskning, frie forskningsprogrammer og basisfinansieringen til universiteter og høgskoler, sier Bjarne Hodne, leder i Forskerforbundet, i en pressemelding.

Han frykter at institutter vil få redusert grunnfinansiering, og at næringslivets forskning og utvikling bremser opp.

– Regjeringen har etter vår oppfatning to alternativer. Enten må de øke fondsavsetningen, eller så bør de vurdere å støtte forslaget fra Norsk Industri om at forskningsfondet skal få investere i andre obligasjoner med høy kredittrating. Dette vil fortsatt ha svært lav risiko, men gi større avkastning enn dagens forvaltning av Fondet, sier Hodne.

– Trenger innovasjonen

Forskerforbundet frykter for kunnskapsbedriftene og mener at fallende avkastning fra fondet kan gå ut over arbeidsplasser.

Norge har et høyt kostnadsnivå, og derfor er innovasjon ekstra viktig for vår industri, mener bransjeorganisasjonen Norsk Industri.

– Det er en evig kamp, dette, sier Lier-Hansen. – Om det å ha de beste produktene og produsere metaller mest mulig effektivt og miljøvennlig. Forskning og innovasjon blir viktigere, og turnoveren blir raskere. Vi må være gode på forskning og innovasjon, eller så er det plutselig mange som tar oss igjen. Derfor trenger vi rammevilkår.

Les konjunkturrapporten 2011 her

Se Norsk Industris pressekonferanse om rapporten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.