OLJE OG GASS

Fornyer gammel bedrift

KJEMPE: Den nye maskinen for å slå kabler i alle fasonger er stor. Mer enn 16 forskjellige elementer kan spinnes samtidig.
KJEMPE: Den nye maskinen for å slå kabler i alle fasonger er stor. Mer enn 16 forskjellige elementer kan spinnes samtidig. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
17. jan. 2007 - 08:00

Scanrope Subsea AS

Etablert 1776

Eies av Blom ASA

Antall ansatte 130

Omsetning 570 millioner kroner

80 prosent eksport.

Hoveprodukter: Undervannskabler, kontrollkabler og forankring.

- Scanrope bør stå som et eksempel på bedrifter som klarer å omstille seg. Bedriften som har en 211 år lang historie har beveget seg fra hamp til kunnskapsprodukter og er i stand til å møte fremtidens krav, sa næringsminister Dag Terje Andersen da han startet den nye maskinen for å spinne undervannskabler.

Satser på videreutvikling

Han vektla at Scanrope er en bedrift med lange tradisjoner som en av landets eldste industribedrifter.

- At den har klart å overleve og lever videre i beste velgående skyldes blant annet at bedriften er en viktig del av den maritime næringsklyngen. Regjeringen har en visjon om at vi må satse på å videreutvikle de områdene hvor norsk næringsliv allerede har en betydelig kompetanse - som miljteknolog, marin sektor, olje og gass, og ikke minst maritim sektor. Vi har ingen tro på at næringsnøytral politikk gir oss det Norge vi ønsker. Vi skal være den eldende skipsfartsnasjonen, understreket næringsministeren.

Eventyrlig utvikling

Scanrope har hatt en eventyrlig utvikling de siste årene. Fra å være nærmest bankerott i 2002 til i dag å ha passert en halv milliard i omsetning.

- Vi har satset bevisst på å holde oss i olje og gassmarkedet. Fortøyning og fiskerimarkedet har vi flagget ut. Nå er det spesialbestillinger som gjelder, sier tidligere eier og administrerende direktør Odd Hammernes.

Millioner til investeringer

Han solgte Scanrope til Blom ASA i sommer og trakk seg tilbake ved årsskiftet. Gunnar Hirsti overtok da som ny administrerende direktør.

- Vi skal investere videre i bedriften. Den nye maskinen kostet 65 millioner. Vi har et investeringsprogram på 120 millioner totalt, sa Hirsti.

Han regner med at bedriften skal forbli verdens fremste leverandør av ankertau av kunstfiber. Dette skyldes at utbyggingene til havs skjer på stadig dypere vann.

Statlige garantier

Den nye maskinen er levert av det østeriske firmaet Mali. Den er finansiert delvis gjennom østeriske statlige garantiordninger.

- Maskinen ble desverre to måned forsinket. Men å slå kabelen tar ikke så lang tid, slik at det ikke skal gå ut over vår underleveransene til FMC Konseberg Subsea Tordis-prosjektet, som de utfører for Statoil, sier Odd Hammernes.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.