Forlenger piratjakten

EU vil fortsette å beskytte skipsfarten utenfor Somalia mot piratangrep.

Forlenger piratjakten
ANHOLDES: Styrker fra ett av skipene som inngår i EU NAVFORs Atalanta-styrke går om bord i et fartøy, mistenkt for å frakte pirater. 117 pirater er stilt for retten, 56 er dømt. EU savner bedre muligheter for å stille pirater for retten. Bilde: EU NAVFOR

EU har vedtatt å forlenge operasjonen EUNAVFOR Atalanta til 1. desember 2014. EU leder operasjon Atalanta der en gruppe militærfartøy og overvåkingsfly beskytter skip med matvarehjelp.

Krigsskipene griper også inn og hindrer kidnapping av andre skip også, men er primært satt inn for å beskytter transport av mat og nødhjelp til Somalia under World Food Program (WFP) og African Union Mission in Somalia (AMISOM).

Les også: Piratene kan ikke stoppes med våpen

Savner domstolsapparat

Siden eskortetjenesten og antipiratarbeidet begynte i desember 2008, har 117 mistenkte pirater blitt arrestert og 56 av dem dømt. Det har vist seg vanskelig å få stilt pirater for en domstol.

Bare i fjor ble 27 piratgrupper oppløst.

Les også: Kan grille pirater

Ikke landangrep

Et forslag om å tillate EU-styrkene å slå til mot piratgruppenes biler, båter og våpen- og drivstofflagre på Somaliske strender, ble ikke vedtatt.

Enkelte EU-medlemmer mener at FN-godkjente aksjoner mot piratene på land, styrt fra skip og fra fly, vil være svært effektivt for å hindre piratangrep og skipskidnapping.

Les også: Sender Orion mot pirater

Dyrt

Kidnapping av skip har blitt en lukrativ inntektskilde for kriminelle gjenger i Adenbukta utenfor Somalia og andre deler av Det indiske hav.

Ifølge EU NAVFOR fraktes det hver dag 3 millioner tonn olje gjennom høy-risikoområdet. 50 prosent av verdens containertrafikk går i området. Det utgjør en handelsverdi på ca. 1 billiard dollar.

Ekstrakostnadene dette påfører verdenshandelen er beregnet til ca. 7 milliarder dollar i året. Det utgjør ca. 1,68 US dollar ekstra pr. kilo vare gjennom dette området.

Les også: Somaliske pirater kapret kjemikalietanker

Variasjon

Antall kidnappinger og forsøk varierer fra årstid til årstid. I første kvartal i 2011 ble hele 19 skip kapret. I årets gjenværende 9 måneder, ble bare seks skip kapret.


Statistikk fra 2009 til 13. februar 2012:

  • Antall kidnappingsforsøk i år: 10. (I hele 2011: 176/ Hele 2010: 174/ 2009: 163)
  • Antall kidnappete skip i år: 1. (I hele 2011:25/ Hele 2010: 47/ 2009: 46
  • Antall avvergete kidnappinger hittil i år: 3: (I hele 2011: 27/ Hele 2010: 64/ 2009: 14)

Les også:

Vil ikke ha våpen mot pirater

Avverget kapring

Norge kjemper mot piratangrep i Asia

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.